onsdag 2 januari 2013

Underbart med politiskt engagemang...

Vi var med om öppna kriser i socialdemokraternas partitopp i samband med Juholts tid som partiledare. Alla var engagerade. Media, twitter, bloggar, politiker på alla nivåer inom socialdemokraterna. Så mycket har vi aldrig fått veta om ett partis inre liv. Det var unikt på många sätt och intressant att följa.

Nu när Centerpartiet presenterade sin vision för framtiden blev det samma liv. Men om en sundare sak. Inte om personer på samma sätt. Utan om politiken. Det skrivs och debatteras överallt. Alliansfritt har hela listan över vilka centerpartister som är emot. Kvällstidningarna skriver att centern attackerar regeringen. Och det är ett himla liv helt enkelt. Storbråk alltså. Men är det så. Är det inte så att ett parti äntligen börjar få lite fart?

Utan att ta ställning till de enskilda förslagen så är detta enligt min mening väldigt sunt. I ett alltmer öppet samhälle så är det rätt och riktigt att transparensen slår igenom och inte bara blir ett modeuttryck som används av politiker som inte riktigt satt sig in i innebörden av begreppet utan fortsätter som vanligt med sitt eget tolkningsföreträde. Demokratin angår oss alla. Vem vet om det på grund av denna öppenhet kan visa sig att (C) rent av får fler anhängare i stället för tvärtom som en del tycks mena.

Ett parti som vågar ta egna steg, ha egna visioner och blir ifrågasätta har allt att vinna i de moderna människornas tidevarv där det är självklart att ifrågasätta, lägga sig i och bidra med egna tankar och kunskaper. Alla vill inte ha allt serverat utan vill delta och visst är det sundare att vilja vara med och forma samhällsfrågorna än vilka personer som ska få vara med här och där.

Så jag säger heja centern... och hoppas på att ni med detta lyckas få lite mer fart på de andra alliansvännerna också. Förslagen behöver inte vara färdiga när de presenteras, utom möjligen de grundläggande om fria människor och integritetsaspekter och liknande. Moderaterna har för all del varit öppna på sistone och plockat in massor av synpunkter från omgivningen, dels genom att resa runt men också genom den Framtidsdag som moderaterna hade i november. Men samtidigt så bearbetas förslagen som kommer in och blir färdiga förslag. Centern har nu lite tvärtomsitutation. Man kastar ut några vågade förslag och får många reaktioner tillbaka på dem och därefter kan de utkristalliseras. Spännande...

Alliansen träffas i februari hemma hos Annie Lööfs föräldrar. Tror att det kan bli bra. En kick behövs. En konkret kick. Så skäll inte på centern nu - de gör ett försök... Mitt i hetluften skriver Johan Hedin. Äntligen lite drag i de politiska frågorna och inte så mycket om vilken person som ska hängas ut för den ena eller den andra frågan.

Idéprogrammet

Maria Abrahamsson har också ideer - säkert också väl häftig för många. Men varför inte?

Blandade synpunkter: Sanna Rayman om detta i SvD
Pär Ankersjö SvD Tianmi Erixon Hanna Wagenius

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: