fredag 1 februari 2013

Det här med Doktor House...

Det är allt för ofta man hör hur det inte fungerar inom svensk sjukvård. För tillfället finns det fler i bekantskapskretsen som är sjuka lite utanför den förutbestämda ordningen. De behöver helhetshjälp mer än att bara sättas i en taxi hem efter genomförd operation med uttalandet - blir det några problem får du vända dig till vårdcentralen vi är ingen akutmottagning. Det är förfärligt ur ett mänskligt perspektiv. Idag blir Filippa Reinfeldt öppet anklagad av Eric Erfors i Expressen för hur hans mor som exempel blev bemött på ett av de största sjukhusen i Stockholm. Det är lätt att förstå hans förtvivlan. Vi är många som känt denna frustration för våra nära.

Dock har jag många gånger funderat kring Dr Housemodellen - en mottagning för den som har multiproblem. Helhetssynen på patienten istället för specialiseringen i olika avdelningar dit patienten förs så kommer specialisterna till patienterna. När jag skrev texten nedan i början av 2012 så blev jag naturligtvis anklagad för att vara både naiv och dum och oansvarig och moderat. Som om man bara rent standardmässigt vill andra illa för att man är moderat. Så är det absolut inte. Men man får inte fastna i detaljerna och läsa allt bokstavligt - att försöka se visionerna är minst lika viktigt. Förresten tycker jag också att sjukhus borde organiseras likt flygplatser. Ta in det den som kan... Jag skrev detta den 1 februari 2005 - om flygplatser och sjukhus.

*******************

Dr House in på svenska sjukhus...
Titt som tätt träffar man på personer som är sjuka på mer än ett ställe. De har ont här och där och de är trötta och de har ännu mer ont på ett annat ställe. De skyfflas hit och dit. Röntgen här, specialist där. Veckorna går och operationer planeras in. Patienten blir bara tröttare och tröttare och sjukare och sjukare men förväntas ändå orka hålla koll både på almanacka, läkar- och undersökningstider. Samtidigt ska de resa runt på olika ställen i länet och kanske till och med utanför. Hur ska de orka kan man undra. Saken är den att de gör de inte och det kostar massor med resurser och kraft för både individen och samhället.

Alltså alla större sjukhus i Sverige ska ha en DrHouseavdelning på plats. Det är möjligt att öppna dörrar slås in här, att det finns sådana avdelningar. Läkarkonferenser och liknande.  Men det är i så fall inget som märks på de sjuka. Jag har träffat på allt för många personer som kickas hit och dit inom sjukvården för att tro att det i så fall fungerar.

Ett exempel var en ung tjej som i princip blev förtidspensionerad på grund av utbrändhet - man hittade helt enkelt ingen förklaring till hennes totala utmattning och trötthet. Tills plötsligt en läkare dök in från sidan och visste att P-piller kunde ge just dessa symptom. Sagt och gjort - bort med dem och idag är tjejen i full vigör. Det var kanske en Dr House?

Det dör cirka 3000 människor om året i Sverige, på grund av misstag i vården. De skulle kanske kunna bli färre om man samverkade i högre utsträckning. I USA har man i ett forskningsprojekt skapat en sjukdoms- och symptomdatabas där specialister från 11 olika sjukhus matar in sina kunskaper som sedan kan delas med andra. På så sätt har man lyckats rädda många 100 människoliv. Symptombeskrivning gav flera olika förslag överst de vanligaste och sen de mer sällsynta sjukdomarna. Kunskaper som varje läkare själv inte kunde ha men genom att dela kunskapen mellan varandra kunde flera patienter räddas både till liv och livskvalitet. (detta har jag läst i en bok som jag är på jakt efter i bokhyllan - återkommer med källa och fakta när jag hittar rätt på den)

Alltså jag tror på ett helhetstänk ur patientperspektivet i sjukvården. Nu talar vi inte om brutna ben, öroninflammationer och andra mer vanliga typer av sjukdomar som husläkarna fixar utan om de som är sjuka utan att man riktigt kommer fram till vad det är och som skickas hit och dit och bara mår sämre och sämre. De behöver en DrHouseavdelning. Uppdatering: Här är ett exempel på hur det inte bör få gå till. Hade den här tjejen hamnat på en DrHouseavdelning från början så hade det säkert gått bra för henne.

***********************

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det låter ju självklart egentligen. Både tanken med ett datoriserat symptomarkiv och en sk Dr House avdelning. Att kunna tänka brett och specialiserat samtidigt. Lite okonventionellt och utanför boxarna etc.

Förmodligen så finns det massor av underliga fall med människor som egentligen skulle kunna bli friska rätt snabbt, ifall man bara letade på rätt ställe.

Och så finns ju förstås det klassiska med att fysik och psyke samarbetar i kroppen, medan läkarna inte gör det. Dvs de tittar på antingen fysiken eller psyket, inte båda samtidigt.

Många äter ju också skrämmande mycket mediciner. Ibland sådana som ges mot direkt motsatta symptom. Just den biten har ju blivit bättre, men säkert finns massor att göra fortfarande. Överkonsumtion av mediciner tror jag nästan är en folksjukdom. Åtminstone i vissa åldersspann.

\Benglemo

Mary X Jensen sa...

Lite tänk utanför boxen skadar aldrig :-)

Vad beträffar medicinering så blir man ibland beklämd och i synnerhet när det gäller många äldre som verkar få medicin lite hur som helst.