onsdag 3 juli 2013

Almedalen och alla seminarier...

Det hålls över 2000 olika evenemang i Almedalen denna politikervecka. På vissa är det trångt och på andra är de förre åhörare. Deltagarna får trängas om utrymmet på podiet. Ibland är det väldigt många.


På gårdagens seminarium som Utgivarna gav i Resumes trädgård handlade om nya lagar som begränsar tryckfriheten brann det till ordentligt. Det diskuterades hruuvida man nu förflyttar ansvaret från ansvarig utgivare till enskild individ vad gäller fotografering exempelvis. Anti Avsan (M) påpekade att det handlar om fotografering av enskild person utan dennes vetskap i miljöer där man förväntas kunna vara privat. Det var ett väldigt intressant seminarium på det stora hela, vikitga frågor kring pressfrihet och utgivningsfrågor och beskrivs Utkik Media. Personligen så blev jag väldigt road av panelens förskjutning från att vara just panel till att bli skjutjärnsjournalister och börja fråga ut politikerna. En gång journalist alltid journalist. Nyfikenheten och engagemanget tar över...

Hur som helst det hä rmed seminarier i Almedalen - det är onödigt menar Markus Uvell som är VD för Timbro. Det är nätverkandet som är det viktiga i Almedalen. Seminarierna är något man hänger upp det hela på. Själv planerar han aldrig utan bara flyter med i vimlet.

Kan hålla med honom på sätt och vis för jag gör likadant. Vissa grejer är viktigare än andra förstås, men i det stora hela så handlar det om att flyta runt, hålla distansen och stilen, nicka och le. Jag gillar det. Men utan seminarierna som grund för mötena i Almedalen kanske det skulle bli helt meningsöst med alla som bara sprang omkring som yra höns och försökte få ihop det. Trots allt så är seminarierna ämnesinriktade och möjligheten att träffa likasinnade där ska inte underskattas.

Det finns förstås andra aspekter på seminarier också. En är att de mellan varven kan bli väldigt snuttifierade, det är på gott och ont en del i tidsandan. De seminarier enligt PechaKucha-metoden som Unionen presenterade var för all del korta men effektiva. Det hela går ut på att den som presenterar talar medan 20 bilder rullar förbi på väggen. Kort och effektivt och lärorikt.

Så har vi skattemyndigheternas syn på konferensresor inte att förglömma. Ska man som anställd åka på konferens så måste dagarna vara fyllda med programpunkter annars blir det extra skatt för den enskilde.

Många är kritiska mot Almedalen som företeelse. Det är mest de som inte är här som har synpunkter. Personligen tycker jag att det är en av årets höjdpunkter. Nätverkandet, mötet med nya människor, politiska diskussioner, lärandet i det oväntade. 
Inga kommentarer: