tisdag 2 juli 2013

Det här med 3D-skrivare... och mammografi...

Som gammal datajournalist fastnar man av födsel och ohejdad vana vid nya teknikprylar. I årets Almedalsevenemang är 3D-skrivarna en stor grej. Vad kommer det att bli av detta kan man undra. Efter en diskussion hemma om varför det heter skrivare så drog jag iväg til Solidmakarnas för att kolla läget. Behövde förflytta min egen förståelse lite för vad just skrivare gör för något. Fick ett solklart svar - en 3D-skrivare skriver på höjden. Ja men det är ju solklart när man väl tänker så.

Träffade en kille från Husqvarna som berättade hur de skrev ut exempelvis modeller av produkter de skapat i 3D-CAD i datorn så att man direkt kan känna hur exempelvis en motorsåg känns i handen när den blir färdig produkt. Innebär att man på ett enkelt sätt kan förbättra en produkt innan den kommit i produktion. Spännande framtid. Kolla vid Almegas plats på Wisby Strand.
Skriva på höjden - intressant - ut kommer färdiga produkter


Som en kul grej skrivs partiledarnas huvud ut inför varje taldag...
Du kan ha dem som nyckelring - om du vill alltså. 


Och så till en helt annan sak - som också är viktig, men på ett annat sätt. Mammografi. Fick en nyckelring som på ett tydligt sätt beskriver vikten av att regelbundet låta kolla sig. De rosa bollarna visar olika grader av bröstcancerknölar. Den största kan du känna själv, den andra känner doktorn, den tredje kan man hitta på den första mammografiundersökningen och den sista minsta kan man upptäcka vid regelbundna undersökningar. Det är något att tänka på...
Inga kommentarer: