fredag 5 juli 2013

När folk kommer så är man poppis... Almedalen

Många skriver nu ut Fredrik Reinfeldt ur politiken. Han är trött, det är fel på moderaterna. Det är fel på politiken. Trots alla dessa olyckskorpars uttalanden och opinionssiffror i dalande så blev det publikrekord i Almedalsparken när han höll tal. Man kan fråga sig om detta inte betyder något trots allt när vi nu ser valrörelsen starta. För det gjorde den absolut just denna vecka. Några veckors semester och sen är det fullt ös igen.

Huruvida det kommer att se ut framöver i de olika konstellationerna vet väl ingen egentligen ännu. Spekulera kan man förstås göra. Vasco Advisors bjöd in statsvetarna Jenny Madestam och Stig-Björn Ljunggren för att delge sina tankar kring hur vilka som vinner valet och hur konstellationerna kommer att se ut. Båda dessa experter var inne på att Folkpartiet lämnar alliansen och går ihop med (S)-blocket framöver. Vi får väl se hur det blir. Måste medge att jag själv kan lockas av FPs självständighet gentemot andra. Men å andra sidan så har nu Jan Björklund i sitt almedalstal meddelat att det inte blir något av med ett samarbete med de rödgröna eller med de främlingsfientliga heller för den delen. Man kanske kan anta att de snackat ihop sig trots allt - alliansen. Annie Lööf ger liknande signaler. Så även om andra gärna vill spräcka den så tror jag faktiskt att de avser att hålla ihop. Det har med magkänslan att göra. Det är framförallt aktuellt på riksplanet. På den lokala nivån kan det se annorlunda ut. Där tar personfrågorna mycket större plats och varje kommunfullmäktige går att likna vid någon slags hockeymatch - det har inget med politik att göra egentligen.Inte såg han särskilt trött eller sur eller utarbetad ut i Almedalen i alla fall.

Fredrik Reinfeldt var också hur tydlig som helst med att han inte har några som helst planer på att släppa in det främlingsfientliga, hatet som han sa i Sveriges Riksdag, hellre släpper han regeringsmakten. I övrigt så höll han ett strålande tal, kanske det bästa jag hört hittills. Det var schwung, temperament och innehållsrikt. Så tyckte uppenbarligen både publiken och de politiska motståndarna.

Beträffande främlingsfientlighet så vet man att den till stor del grundar sig i vad vi vet om omvärlden och det behöver inte vara rätt. På TEDxAlmedalen visades denna film där det framgår hur fel det kan bli om man själv bara har en berättelse, sin egen att tillgå. Vi behöver vidga våra vyer rent allmänt.
Länk till er som vill ha det så

TEDxAlmedalen - en magisk och fantastisk kväll i Almedalen. Kolla här.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: