söndag 16 februari 2014

Vi funderar över hur vi ska bli av med tiggarna och tar kronofogden till hjälp...

Tiggeriet i Stockholm har på senare år har ökat markant. Nu ser vi tillresta personer från Rumänien bo i kåkstäder i misär utanför Stockholm. De som bor där jobbar med tiggeri på dagarna. Lösningen för vissa är att förbjuda dem. Det är ett sätt att se på saker man inte vet hur man ska hantera. Förbjud det bara så försvinner det nog. Enkelt.

Men problemet är att det är människor av kött och blod det här. Förvisso är de inte svenska medborgare och visst är det deras hemländers ansvar. I huvudsak gäller det Rumänien just nu. Resonemang kring problemet pågår och under tiden rings det till kronofogden för avhysning.

Alla ni som är instrumentella nu och tänker avhysning och förbud, känner ni inte för det mellanmänskliga problemet i det här? Jag har ingen lösning rätt upp och ned men det kanske går att resonera sig fram till en.

Anna Dahlberg skriver träffande om problemet.6 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, det är fantastiskt hur utländska debatter förvanskas innan de kommer till Sverige. Vanligast är det förstås med amerikanska debatter, men det gäller uppenbarligen till och med norska.

Anders sa...

När du själv har erbjudit ngr romska familjer att anlägga en bosättning i din trädgård, så har du meriterat dig för ställa den skuldbeläggande frågan om de, som inser att vare sig djur (oavsett vilka) eller människor fritt kan bosätta sig varhelst de vill utan något hänsynstagande till andra människors trevnad, "inte [känner] för det mellanmänskliga problemet i det här".

Unknown sa...

Fult retoriskt trick det där. Det är klart att Mary inte bara får, utan kanske till och med bör ställa just den frågan. Vi är både en och annan som undrar samma sak.

Anders sa...

Hej Marcus!

När jag påpekar, att Mary först bör leva som hon lär... innan hon börjar skuldbelägga andra människor, så är det inte något retoriskt "trick".

Jag anser verkligen, att

1. Man bör leva som man lär

2. Man bör inte skuldbelägga andra människor i allmänhet och man bör i synnerhet inte skuldbelägga andra människor för att de lever, som man själv lever.

-----

I sakfrågan:

I alla tider och i alla samhällen har människor avvisats, om de hänsynslöst har valt att inrätta sina liv utan något hänsynstagande till andra människors trevnad (och utan något hänsynstagande till vedertaget regelverk för vilka friheter, som någon kan ta sig.)

Begrunda bilder från lägret:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2532716/The-rubbish-strewn-caravan-sites-blight-Sweden-temporary-Romanian-camps-spring-country-migration-restrictions-eased.html

Och begrunda avsaknaden av någon flyttstädning från romerna... här är en bild på en del av det, som de lämnade efter sig i Högdalen.

http://cdn.imghack.se/images/839e3953eef3cf19f909436ac8a78097.jpg

johan,karlskrona sa...

Hörru Anders, klagar du på att folk som blir utslängda inte städar efter sig?

Anders sa...

Hej Johan.karlskrona!

Manr du, att det skulle vara självklart att anse, att andra ska städa efter dig, om du blir avvisad från en plats, som du illegalt har bosatt sig på?

Om du själv hade gjort intrång på någon annan persons (inkl. juridisk persons) mark, skulle du då betrakta det som självklart att lämna dina sopor på platsen, när de blev avvisad?

-----

Det s.k. nätverket Linje 17 skriver f.ö. på Facebook:

"I söndags höll vi ett möte med de människor som bor i lägren i Högdalen. De personer som skulle vräkas på måndag och som INTE ville återvända till Rumänien har nu med vår hjälp bosatt sig på en annan plats i Stockholm.

Vi har under två dagar, monterat ner mängder av skjul, flyttat mängder av saker och hjälpts åt att bygga upp allt igen. Vi har skaffat material, hyrt släp och lastbilar. Köpt mat och bensin och många av oss ligger ute med stora summor pengar och vi behöver fortfarande alla donationer vi kan få för att ro det här i land och skaffa det som fortfarande saknas.

Vi har inte löst någonting långsiktigt, det vi har gjort är att vi har skaffat lite mer tid, vi har sett till att våra vänner inte blivit av med det lilla de har. Att de personer som inte kan eller vill åka hem, kan stanna ett tag till. Vår kamp slutar INTE här, vi behöver drägliga boenden, och vi kommer att kräva det genom bland annat en första demonstration nu på söndag klockan 13:00 på Sergels Torg. Tills dess behöver vi all ekonomisk hjälp vi kan få så, har du möjlighet, sätt in det du kan avvara på vårat Plusgiro: 168 49 60-6

"Vi" är:

Solidaritet för 17, en del av Nätverket Linje 17
Nätverket Linje 19
Cyklopen
Det kunde varit jag
Ingen Människa är Illegal Stockholm
Insamling för hemlösa EU-migranter i Högdalen
Studenter mot rasism"

Romerna och deras medhjälpare har "monterat ner mängder av skjul, flyttat mängder av saker och hjälpts åt att bygga upp allt igen" på en ny illegal bosättning ... men att återställa platsen anser de däremot att andra får göra.