torsdag 20 mars 2014

Allt fler politiker hoppar av...

Allt fler politiker hoppar av sina uppdrag. I Stockholms län är det var femte politiker som hoppat av enligt ett inslag i Sveriges Radio idag. Harry Bouveng (M) och oppositionsråd i Nynäshamn där avhoppen är flest menar på att folk gifter sig, får barn, flyttar och får annat att göra i livet. Det är nog så och det stärker min tes om att den som väljs in i politiken inte ska vara för ung för det är mycket annat som lockar under de åren och det politiska jobbet är inte alltid en dans på rosor precis. Å andra sidan så ska politik inte helelr vara något man fastnar i. Lagom är bäst även här.

En politisk vän sa till mig att det är så att ungdomarna tröttnar på att det är så långsamt och trögt med alla processer och så mycket att göra så vi gamlingar får ta över en bit in på mandatperioden. Kanske att det kan vara så också.

Men för egen del så tror jag mer på att fundera lite över organisationen. Det är så att de politiska församlingarna ofta befolkas av personer med höga arvoden som inte har den minsta lust att flytta på sig för att ge utrymme till andra. Det blir indelat i A-B-C-politiker. Är man en C-politiker det vill säga ledamot eller suppelant i någon nämnd så inser man snabbt att det finns väldigt få möjligheter att påverka något. Det mesta serveras, stämplat, överenskommet och klart. Det blir trist i längden och känns förstås inte meningsfullt. Idag finns annat att göra.

En annan intressant sak är den diskussion som varit kring de politiska vildarna som också blivit fler på senare tid. Å ena sidan så menas att det är partiet man är vald för och å andra sidan så uppmanas alla att skaffa personkryss för att komma vidare på egen hand, då får man kryss för att väljare har förtroende för en person. Eller som vissa anser för att man tillhör visst parti. Det beror på vilket perspektiv man själv befinner sig i förmodligen.

Många gör allt för att få egna kryss, kör över andra så att det ryker, i synnerhet de som kan hota den egna positionen ska bort. Då handlar det inte så mycket om parti inte. Rekordet var det jag hörde om en person som plockade ur partikollegers valmaterial ur brevlådor och lade dit sitt eget. Systematiskt kryssarbete framför partiarbete. Det är lätt att förstå hur stämningen och gemenskapen blir i en sådan grupp.

Jag är övertygad om att det behövs arbetas rejält internt med de politiska organisationerna. Politiken kommer ofta helt i bakvattnet av de intriger som pågår i jakten på makten för egen del. Man ska komma ihåg att många har ingenting annat. Kanske att ett tak på högst två mandatperioder vore bra? Politken behöver komma fram mer - det är den som väljarna trots allt är intresserade av.

Det är också bra att regeringen tar sig en titt på personvalssystemet inför valet 2014. Det kan nog vara bra. Det är demokratiminister Birgitta Ohlsson som givit uppdraget till Göteborgs Universitet. Det kan nog behövas.

#blogg103


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: