fredag 4 april 2014

Är det nytt parti man ska starta kanske...

Det har startats fler än 60 nya partier inför det kommande valet. Det är helt enormt egentligen. Men det säger också något om befintliga partier. Medlemsskarorna minskar i rask takt och politiskt intresserade tappar intresset när det flöjlas hit och dit. För de flesta som engagerar sig i politiskt arbete gör det utifrån någons slags ideologisk grund och är beredd att slåss för just den. Att vara med och påverka är en annan anledning förstås.

I Dagens Samhälle (nr13-2014) ser vi uppslaget med rubriken UTFRYSTA - NU STARTAR DE EGET TILL VALET. Många av de engagerade finner inte möjligheter eller får inte chansen att driva politik så de struntar i partiet och kör eget. I artiklen intervjuas statsvetaren Gissur Erlingsson som menar att det finns grogrund för lokala outsiders. Identifiktionen med partier minskar stadigt, det ser man inte minst på det sjunkande medlemsantalet. Många delar sina röster på olika partier i de tre valen till riksdag, landsting och kommun. En av de utfrysta i Dagens Samhälleartikeln är Else Ammor, hon blev på ett fult sätt bortplockad från sitt förtroendeuppdrag som socialnämndens ordförande mitt under mandatperioden. Nu ger hon inte upp alls utan startar eget parti i stället - Sundsvallspartiet. Det är så att människor med drivkraft sätter sig inte bara ner och finner sig. De tar saken i egna händer. Det är egentligen sorgligt att det ska behöva bli så.

Skulle det kunna vara annorlunda? Ja förmodligen om det vore så att partierna kunde organisera sig och skapa utrymme för alla engagerade på ett bättre sätt. Som det är idag så fryser man ut kompetenta människor med politisk kapacitet och satsar på en konformitet som bara uppskattas internt av dem som ingår i den inre kretsen. Jag tror att det är mycket olyckligt för moderaterna som parti, jag skriver moderaterna här eftersom det är för dem jag verkar/verkat. Men det förekommer i alla politiska partier det läser vi om allt som oftast.

Det samlas 2800 moderater i Göteborg för att lägga en grund inför valet. Det är många det. Jag brukar vara inbjuden till dessa möten men i år blev jag avvisad eftersom bloggare inte räknas som några viktiga mediapersoner att ha med i valrörelsen detta supervalår. Det var bara att ställa sig i kön och gå via sin förening som alla andra. Det känns mycket konstigt och snopet efter alla år jag hängivet som moderat drivit opinion och  deliberativa samtal som når ut till tusentals människor varje dag via de sociala medierna. För moderaterna, inte emot. Så nog känner jag mig också lite utfryst det går inte att komma ifrån. Tyvärr går det att räkna fler än fingrarna räcker till som hamnat i liknande situationer. Jag tror att moderaterna som parti skulle tjäna på att vara inkluderande istället för exkluderande på personnivå. Om alla ska med så måste man förstå att det finns att göra för alla. Inte en kotte borde kunna avvaras. Det måste ske från övergripande organisatorisk nivå. Det puttrar ute i landet och det är inte bara av glädje och framtidshopp.

Starta eget parti - ja kanske det. Eller gå med i något av dem? Alltså - drygt 60 nya partier har startats inför detta val. Det säger en del om hur partierna misslyckats med att engagera engagerade människor, eller hur?

Jag vill ha en borgerlig regering men också en kanal att arbeta igenom... just nu finns inte den. Man blir som en haj i ett akvarium på något sätt. Självklart kan man dra sig tillbaka och vara tyst om man blir ställd åt sidan, vinka och le. Man bör kanske rent av göra det för att det ska vara lugn och ro för andra.

Men blir det någon förbättring då? Nej...

Bäst att jag påpekar att jag inte kollektivt vill bestraffa alla mina trevliga M-kompisar. Det är mer konstaterande av en saksituation det här. Jag vill ha Fredrik Reinfeldt som statsminister. Verkligen. Men allt det andra som pågår.

(intressant)AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

12 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Starta Gamla moderaterna med Fredrik Antonsson?

Mary X Jensen sa...

Jag är ingen gammelmoderat på det viset ;-). Däremot gillar jag Bohman.

Jag är en moderat som hänger med min tid och inser att man måste förändras.

Anonym sa...

Har man verkligen råd att inte ta med alla partiarbetare?

Fredrik L sa...

Nej det har man inte...
Bra skrivet f.ö.

anybody sa...

Jisses .. jag är väl så naiv att jag inte borde få gå omkring utan ledsagare!

I min enfald så trodde jag att ALLA politiskt anslutna var välkomna på kongresser och liknande under förutsättning att de stod för sina egna kostnader?

Jag hade ärligt inte en aaaaning om att det bedrevs ett sorteringsarbete eller fanns ett kösystem?

Eller har jag fortfarande fattat fel?

Men i min värld vore det ultimata partiet det som består av dem som utgör det hot som skrämmer toppolitikerna i de olika partierna så till den milda grad att de måste utmanövreras för att rädda privatekonomin.

Dvs .. lite av politikens "Gott & Blandat".

Else Ammor sa...

Hej Anybody!

Det är inget fel med att vara naiv. Tvärtom är det jätteskönt om man kan få vara det... Jag fick inte åka med till Sverigemötet i år, trots att alla som ville skulle få konferensavgiften betald enligt information som gått ut från moderaterna i Sundsvall. Resa och uppehälle skulle man dock få betala själv.

Detta visade sig inte gälla mig. Tydligen hade de glömt att skriva att det gällde alla utom Else. Nu skiter jag i detta för nu har jag lämnat dem bakom mig. Jag blev förresten inte heller inbjuden till jullunchen föreningen bjöd hela kommungruppen på före kommunfullmäktige i december. Trots att jag var på möte med gruppen precis före lunchen. Med sådana partivänner behövs inga politiska motståndare.

Mary X Jensen sa...

Anybody - betalar själv eller via föreningen är vad det handlar om.

Jag är sur för att jag inte blev inbjuden med övrig media som vanligt. Att man städat i den listan så att säga. Då jag har varit med på den i många år. Alla borde vara viktiga där. Trots allt så sprids orden ganska fort i de sociala medierna inte bara det som finns i bloggen som du vet. Medier betalar för sig själva, det har jag alltid gjort. Det är gesten jag ogillar.

I övrigt är det via föreningar, men alla har inte fungerande sådana. Så är det också.

anybody sa...

Vet du, Mary .. jag skulle nog inte överleva i politiken. Jag skulle vara plockad, rökt, utmanövrerad, tuggad och utspottad inom ett år!

Mary X Jensen sa...

Man lär sig ett och annat och det gäller att ha ett annat liv också...

Det har jag. Jag vill inte vara gnällig nu - jag vill bara påvisa att det finns potential utanför de givna gränserna.

Mary X Jensen sa...

det är bra att påvisa konstigheter då kan det ju ändras så att säga.

Dr lekmans funderingar sa...

Jag har vid flera tillfällen ombetts att starta ett nytt parti för pensionärer och andra äldre, men avstått. Det skulle förmodligen bli än mer kaos och ett "missnöjesparti" till skulle slåss om våra röster.
Janne

Mary X Jensen sa...

Ja man vill inte behöva ens tänka på att starta nytt parti, egentligen.

Visst blir det rörigt med nya missnöjespartier. Kanske partier skulle ta och bli bättre på att ta tillvara på sina medlemmars engagemang. Det tror jag vore bra.