tisdag 12 juni 2007

Fildelning kanske är en positiv sak...

Har någon tänkt på det? Framförallt är det nog oerhört svårt att stoppa. En man blev idag dömd till böter för att han fildelat, det var inte en ung person utan man i vuxen ålder som nu får betala 80 dagsböter. (SvD)

Jag brukar inte fildela själv, mest beroende på att det inte intresserar. Ljudet är dåligt osm sjutton och det tar tid. Men i en framtid så är det så här musik kommer att distribueras, det går inte att komma ifrån det. Framtiden är här - Posten lägger ner sin verksamhet, skivbutikerna stänger och alla är uppkopplade över nätet. Varför i allsin dar skall man då inte använda de möjligheter som finns med det. Digitalt material är digitalt material och jag tror att vill sprida sig över nätet oavsett hur några kommer att försöka stoppa det.


Upphovsrätten är viktig och jag vill inte gå så långt som Jocke J och dödförklara upphovsrätten, men alternativa sätt att upprätthålla den måste nog till. Så gör som Jocke säger och släpp sargen - för nu blir det åka av...

Kan inte skivbolagen betala rejäla engångssummor till artisterna till att börja med?

Fler idéer?

3 kommentarer:

Unknown sa...

För det första: Vad är det som säger att ljudet måste vara dåligt för att musiken är hämtad via fildelningsnätverk? Av egen erfarenhet vet jag att det inte behöver vara några som helst problem med det.

För det andra handlar fildelningsproblematiken inte om distributionen utan om betalningen. Det vore intressant att höra vad du menar med att skivbolagen ska betala rejäla engångssummor till artisterna. Med fri fildelning blir ju skivbolagens inkomster sannolikt en bråkdel av vad de är i dag.

Mary X Jensen sa...

Jag jämför ljudet med det vi får ut ur vår traditionella musikanläggning som väl iofs har e högre kvalitet än genomsnittet.

Jag bara slängde ur mig det där om att betala artister en engångssumma ;-). Jag vet inte så mycket. Ville bara få igång det hela lite.

Men min åsikt är att eftersom distributionsvägarna inte längre ser ut som de har gjort så måste man tänka nytt och tänka om och inte försöka förhindra teknikutvecklingen. Jag tror att det blir svårt. Några nya idéer måste det väl finnas ändå?

Anonym sa...

Flyer

Nu har fildelningen pågått under många år - och såvitt jag kan se har inga negativa samhällskonsekvenser uppenbarat sig. - Musik- och filmbolagen tjänar fortfarande bra med pengar (deras sk förluster har gång på gång tillbakavisats av forskning) och anpassar de sina affärsideer till internettekniken så kommer de även i fortsättningen att kunna öka sina vinster - så som de alltid har gjort - dom kända artisterna verkar inte heller lida någon nöd - och nya artister tillkommer fortfarande - nya filmer skapas hela tiden.

En annan aspekt av fildelningen är att nya marknader har öppnat sig och vi har fått nya konsumentprodukter som t ex. mp3 spelare och musikmobiler. - Jag antar att nya produkter kommer att dyka upp som spelar up video i komprimerat format som DivX etc. - Bra för samhällsekonomin - inte sant?

Så - varför denna hysteri och fanatiska klapjakten på fildelare - som gör det här helt utan vinstintresse? - Politikerna borde sluta upp att lyssna på dessa (amerikanska) intresseorganisationer - och tänka mer på sina medborgare istället. Se längre än näsan är lång.

Varför inte släppa fildelningen av upphovsrättsskyddat material - och som sker mellan privatpersoner - helt fritt? - Det är faktiskt inte värre än om jag bandar en CD från en kompis på kasettband. - Det hela handlar om politisk vilja och mod - något som våra politiker - med få undantag - verkar sakna.