tisdag 5 juni 2007

Inte ens Nuder vill utöka pappakvoten...

Jag gillar att Per Nuder underkänner en utökad pappakvot av föräldraförsäkringen. Det är förstås självklart att även (s)-sidan har olika synpunkter inom partiet och det känns hälsosamt och bra. Hur trist är det inte när alla tycker samma sak?

Samhället ska inte gå in och intervenera i familjelivet och bestämma över vad mammor och pappor ska göra och hur de ska hantera sin tid med barnen. Det handlar ytterst om barnens rätt till tid med sina föräldrar. Hur föräldrarna sedan använder och fördelar sin tid i familjen måste vara upp till var och en att avgöra. Problemet blir annars att det blir en tävling mellan föräldrarna vem som orkar jobba mest och vara minst hemma. Bara barnen drabbas av detta. Fokus vad gäller föräldraförsäkringen måste utgå från barnen. Hur blir det förresten annars för barn som bara har en förälder? En ganska vanlig familjebild idag. Får de mindre tid med mamman eller pappan bara för att det inte finns två att fördela penningen på?

Att vara förälder är en viktig roll och det ska vara självklart att barn får tid med sina föräldrar som de tycker om och känner sig trygga med. Småbarnsföräldrar har det verkligen tufft med tiden och ska inte behöva känna att de missar något för att de är hemma ett par år eller två med ungarna. Se till att pensionspoäng och löneutveckling inte stoppas upp av att någon tagit hand om barnen ett par år av sitt liv. Det borde ge extrabonus på arbetsmarknaden. Snacka om fullfjädrade projektledare.

Inga kommentarer: