söndag 24 juni 2007

Maten vi köper...

Hälsofarlig mat från Kina bekymrar inte bara Livsmedelsverket. Även vi själva som konsumenter bör vara bekymrade.

"På listan märks totalförbjudna varianter av färgämnen, antibiotika, bekämpningsmedel och konserveringsmedel. Till det kommer kött och fisk som importerats olagligt, smuts och illalukt samt mat med höga halter av tungmetaller, mögelgifter och dioxiner (SvD).

Det är inte bara mat från Kina som man kan fundera över. Det går att göra en snabb hushållsovetenskaplig undersökning i butiken. Vem har inte blivit fundersam över de frysta kycklingben man kan köpa som verkar innehålla mer vatten än kött. Dessutom så finns det ofta både fjädrar och annat kvar på kycklingdelarna, billigt men inte så fräscht. Frukt och grönsaker som både doftar och smakar myrmedel är inte heller så roligt. Köttfärsen i jättepaket som i princip bara blir knottror när man stekt klart den. Hur bra är det? Korv som smakar mer mjöl än korv. Pasta från lågprisbutiken som i princip känns som utpressat mjöl och inte smakar någonting alls, bara fyller upp magen. Vad är det vi äter egentligen? Drycker som innehåller vatten socker och smakämnen och inte minst färg. Hur bra kan det vara?

Färgämnen, konstiga utfyllnadsprodukter finns i många av de varor vi köper. Men äckligast av allt är godishyllorna. De där öppna lådorna där man kan köpa godis i lösvikt. Förvisso har de numera lock på behållarna. Men när man ser snuviga och skitiga ungar stå där och plocka bland sockerbitar, saltlakrits och geléhallon så kan i alla fall jag hålla mig därifrån. Förkylda vuxna som hostar rakt in i burkarna de står och plockar i, kanske med händer som inte tvättats efter senaste toalettbesöket. Godis i lösvikt - NEJ TACK.

Efter ett besök i matvarubutiken är jag glad över att tillhöra den generation som kan konsten att sylta, safta och välja själv vilka råvaror som ska ingå i maten vi äter. Som lycklig ägare av en jordplätt ska den nu börja användas annorlunda, det får bli odling av egna grönsaker i stället för gräsmatta. Jobbigt, kanske det, men man får betrakta det jobbet som ett träningspass på gymmet. Flera flugor i en smäll.

Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Kompostera sa...

Det är detta vi skulle ha ett livsmedelsverk för -- att ta prover på mat som saluförs och stoppa distributörer av kemisk eller annan förgiftning tills de kan garantera och visa att deras produkter är rena. Livsmedelsverket vill dock inte ta åtgärder som skadar anställning och ekonomi så deras funktion är värdelös ! Jag blir uppriktigt förbannad på dom när jag äter ett äpple och musklerna börjar dra ihop sig eller det börjar hetta på kinderna och klia på kroppen ...