fredag 8 juni 2007

Äntligen blir det ordning på bidragssystemen...

Att myndigheterna nu ska kunna kolla i varandras system vem som får bidrag eller inte är väl jättebra. En utredning har föreslagit detta och Mats Odell tror att det kan vara verklighet inom ett år.

"Försäkringskassan, A-kassan, Statens pensionsverk, socialtjänsten, arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Centrala studiemedelsnämnden (CSN), Skatteverket och Kronofogdemyndigheten omfattas av utbytet." (SvD)

Det är en sak att man inte ska få flera bidrag utan att det märks. Det talas om summor på 10-25 miljarder varje år som betalas ut och försvinner genom fusk och felaktiga utbetalningar.

En annan sak är att man kanske kan få vara inskriven på universitetet om man blir arbetslös och behöver A-kassa. Det blir uppenbart att man inte uppbär CSN och A-kassa samtidigt. Att vidareutbilda sig på universitetet är naturligare för en akademiker än att gå en kurs i nagelskulptur eller fotvård. Idag så utgås det ifrån att A-kassa är ett förtäckt utbildningsbidrag om man bedriver högre studier som arbetslös. Det är bara att skriva ut sig lägga sig på soffan och kolla på video samt gå till arbetsförmedlingen och skriva in sig i databasen där man bara får ha 18 olika kompetenser. Har man fler så måste man stryka. Kanske att även det är på bättringsvägen numera... Det händer grejor med nya regeringen.

Förhoppningsvis så kommer alla att ha jobb snart med regeringens jobblinje.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar hur det då ska gå för de regeringsvalda som ju har visat stor talang på fusk de senaste åren.Och det är bara vad som kommit fram.Ungefär som med ett isberg.Väldigt mycket större undertill.

Men det är ju klart att ryggdunkare gänget förmodligen tänkt ut en egen flyktväg för detta.

Fredrik

Mary X Jensen sa...

Vill man tala om fusk så finns det enskilda personer i alla läger som sysslar med sånt. Trist men sant och det är inte vackert någonstans. Vissa får fler och större rubriker än andra.