fredag 22 juni 2007

Offentlighetsprincipen är inte alltid praktisk...

Självklart skall medborgarna kunna kolla upp vad offentligheten pysslar med, det är viktigt med öppna kort. Kritiken mot förra regeringen var hård vad gäller tillsättningar av höga positioner. Hemlighetsmakeri skall vi inte tolerera sa Reinfeldt ungefär och så har man annonserat vissa tjänster för att visa sin öppenhet i frågan.

Frågan har åter aktualiserats i och med att Statskontorets chef Anders L Johansson fått ett nytt uppdrag av regeringskansliet. Johansson var tidigare chef för AMS och nu senast chef för Statskontoret. Personligen tycker jag att det helt OK att han flyttar runt lite grann, han är trots allt godkänd sedan tidigare. Det blir lite opraktiskt att hantera offentlighetsprincipen om det innebär att ALLA, alltså vi skattebetalare ska kommentera varenda omorganisation. På något sätt har vi ändå givit mandat åt dem vi röstade på att hantera olika frågor.

Visst kan man fundera över svågerpolitik och annat runt tillsättningen av olika poster. Men är det så konstigt att man väljer någon man känner som kompetent till jobbet? Det tycks vara det fulaste man kan göra och det blir fullständigt ramaskri över landet.

Inte sagt nu att jag är emot offentlighetsprincipen på något sätt, den är ju fullständigt självlysande och självklar. Men det finns en hel del avigsidor med principen som också måste beaktas. Det gäller de problem all öppenhet kan ställa till för enskilda. Det borde diskuteras det också i de här sammanhangen. Det är inte självklart på alla sätt att väl så kompetenta människor söker de framträdande posterna i statens tjänst just på grund av den publicitet det blir kring ansökandet.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: