Är det bra eller dåligt med privata initiativ i vården. Det vet man inte förrän man provat egentligen. Själv är jag övertygad om att det en vitalisering är nödvändig. Och att vårdtagare får det sämre tror jag inte ett ögonblick på. Däremot tror jag det absolut går att göra en del effektivitetsvinster med lite nya ögon. Se följande exempel som är helt sant och verkligt.
En man, vi kallar honom Kalle, ramlade ner från en stege när han höll på att måla sitt tak. Han skjutsades till Danderyds Sjukhus. Det blev traumaundersökning direkt, tydligen så när man ramlat ner från en stege. Sen blev det väntan på läkare och så blev det röntgen och väntan där.
Medan Kalle var färdigröntgad och satt och väntade på tillbakatransport från röntgenavdelningen, så kom killen som skjutsat dit sjuksängen upp två gånger med andra patienter och gick därifrån, utan att ta med Kalle som då var färdigröntgad. Varför inte? Hur fungerar den processen?
Det kostar 100 kronor extra för en röntgen utöver den avgift man betalat vid inskrivningen. Den räkningen skickas sedan separat hem! Varför det? Varför bakas det inte in i priset och varför finns det inte en sammanhållande administration för patienten?
Nåväl röntgen visade att det var en fraktur på tre ställen i hälen. Det nya personalpasset skulle gå på och en specialistläkare skulle då avgöra om det hela skulle gipsas eller opereras. Men först ännu en röntgen. Samma väntan som tidigare. Killen som körde röntgenpatienter kom upp på avdelningen men tog inte med automatik med sig en patient ner när han gick tillbaka den här gången heller.
Nåväl specialistläkaren dök aldrig upp och den där specialröntgen gick inte att utföra på lördagskvällen. En annan läkare kom och då blev det en remiss OTC (Ortopediskt Tekniskt Center) och en gul notislapp med en tid till på måndagen. Sen fick Kalle fick åka hem med smärtstillande och ett par kryckor.
Nåväl på måndagen började Kalle med hjälp av sin dotter om. De åkte först till OTC i Danderyd och fick ett slags halvbensställning producerat med skena och grejor. Där fick de veta att den gula lappen betydde att det var en ny röntgentid. Hade de ingen aning om för inge hade berättat De åkte då till DS och lyckades få en röntgen på övertid och blev sedan hemskickad och sen så blev det operation på Södersjukhuset någon vecka senare. Nu gips och kryckor. Det specialtillverkade skenbenet från OTC står kvar hemma och ingen vet om det kommer att behövas. För grejen var att han antingen skulle använda det eller opereras. Tror vi. Ingen vet riktigt.
Efter ett antal veckor ringer patienten till sjukhuset och frågar om han inte ska komma på återbesök. Oj då, det har vi missat här. Kalle åker till DS och gipset togs bort, åkte in på röntgen igen, kom tillbaka till mottagning och fick nytt gips. Sen läkarkontroll och då åkte gipset av igen och patienten fick åka hem i ett par uppklippta gympadojor och kryckor. Tre gips på ett och samma besök. Det tillverkade halvbensstödet finns kvar helt oanvänt.
Jag är fullständigt övertygad om att personalen på sjukhuset är mycket kompetenta och duktiga på sina speciliteter, men det saknas bra rutiner. Det tror jag att privata aktörer kan bidra med på ett annat sätt. Nya ögon ser ofta bättre än gamla.
Tilläggas ska förstås att Kalle mår bra och springer omkring igen. Sagan slutade lyckligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar