tisdag 3 juli 2007

Miljöpremier blir lite löjliga när kassan sinar så fort...

Människor vill ha fler miljöbilar än vad regeringen hade tänkt sig när man erbjöd 10 000 kronor i premie till den som köpte en miljöbil. Så nu börjar anslaget till detta tryta. Det var samma sak med den där skrotbilspengen, den tog också slut innan alla som behövde skrota sin gamla bil hade gjort det.

Nu ska mer medel till lovar miljöministern Anders Carlgren. Alla ska få, men man vet inte riktigt varifrån pengarna ska tas.

Fler än jag undrar förstås hur man kunde räkna så fel. Indikationerna på människors vilja att tänka på miljön är starka. Jag vet inte hur Vägverket räknat, men om de använt statistik så brukar den inte ta hänsyn tilld emjuka faktorerna, känslorna. Inte minst med tanke på det batteri av miljöskrämsel som presenterats under det senaste året med Al Gore i spetsen borde man fundera i banor kring människors känslor för miljön. Vi får varje dag domedagsprofetior sköljda över oss. En av de saker vi kan göra för att rädda miljön några år extra är att skaffa miljöbil. Då vill många göra det.

Det här är kända saker för oss med vanligt bondförnuft. Det är inte någon avancerad omvärldsbevakning det handlar om precis.

Men visst kan man räkna fel och det är bra att man räknar om och gör rätt. Men om miljösatsningarna från regeringens sida bara slutar i rubrikfiaskon för att de inte är riktigt genomtänkta så slår det tyvärr tillbaka och trovärdigheten försvinner.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: