tisdag 17 juli 2007

Ohly - finansminister?

Ja, den frågan ställs på ledarplats i dagens SvD.Visserligen bara specifikt i bildtexten, men ändå? Vad skulle hända? Att alla dina pengar är hans och att fördelningen skulle ske enligt en slags planekonomi som inte skulle fungera. Ingen skulle ha mer än någon annan och alla incitament till att anstränga sig skulle försvinna.

Problemet i ledaren handlar dock om vem Mona Sahlin ska samregera med om hon tillsammans med socialdemokraterna kommer till makten nästa val. Statsministern Fredrik Reinfeldt har utlovat ett frågebatteri till socialdemokraterna. Vad hon vill göra, hur hon vill göra och med vem hon vill göra det. Vilka vill hon regera tillsammans med, egentligen?

Miljöpartiet kräver denna gång, liksom tidigare ministerpost. Men får de så ska också Ohly ha en plats. Mona Sahlin har inte sagt något alls, hon ler lite hemligt och pratar om helt andra saker. Piskar upp känslorna så att alla förstår hur orättvist det har blivit, hon ska återställa rättvisan i bidragssystemet ta mer pengar från de "rika" (alla som tjänar mer än 25.000 kronor i månaden), och sedan fördela ut de pengarna till de som anses eller anser sig själva vara behövande. Alltså som det var förr, på (s) tid vid makten. Där är säkerligen Ohly en perfekt partner. Men var det så mycket bättre? Är det bra att männsikor blir experter på bidragssystem och räknar ut hur mycket de kan jobba innan de mister delar av bostadsbidraget. Det blir som ett jobb i sig det där att hållaordning på bidragsflöden. Är det riktigt sunt. För det är int eföretagens pengar man dribblar med här utan den arbetande grannens.

Mona Sahlin kanske bara känner sig fram med ofarliga frågor just nu för att bli varm i sin nya roll? Hon är trots allt en driven politiker men många fler års vana än någon i den sittande regeringen har. Hon ska inte underskattas.

Det är bra att Statsministern lovar henne ett batteri av frågor om vad hon vill göra. Men det gäller också att tala om vad man själv som regering gör och göra det på ett sätt så att människor förstår varför. Tillsammans med alliansen förstås. Inget parti i Sverige idag kan stå på egna ben, samverkan är nödvändig, även i lågvalstider.

Mona Sahlin och vänsterflanken är bra på att röra upp känslor och ordna motmakt, så det måste nu vara viktigast är att dämpa dessa känslor och förklara att det finns ingenting att vara rädd för. Tala om att mer skattepengar in genom arbete ger mer pengar till statskassan som i sin tur kan användas till att förbättra samhället - för alla. Förklara det, på ett sätt som slår an och går in. Alla förstår inte. Tag fram de goda exemplen. Jag vill ha en borgerlig regering även i fortsättningen.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Grottolle sa...

Men du som det ser ut idag så kan ju S bilda regering ensamma och fortsätter Alliansen som dom gort hitils så är det inga problem.
För jag vill se när Alliansen ska förklara för Svenska folket hur man kan försämra för Lågavlönade, Gamla, Sjuka, och Arbetslösa för att ge stora skattelättnader för dom redan rika. Det är vad stora delar av svenska folket vill höra. Men före nästa val måste ju Alliansen samla sig och förklara det.

Mary X Jensen sa...

Grottolle min favoritkommentator ;-) - man måste försöka vässa sina argument...

Jag ser på det så här: att det gäller att förklara hur många som får det bättre och att även lågavlönade får mer pengar i plånboken för att de betalar mindre skatt. I och med att fler betalar skatt eftersom fler jobbar och får bättre löner så kan samhället hållas igång. Alla hjälps åt att få hjulen att rulla och betalar skatt på annat sätt än genom lönen, moms till exempel. Det ger också stora tillskott till statskassan. Arbetslinjen är en bra linje.

I min moderata värld finns det en dräglig grundnivå för alla. Det tror jag gäller de flesta moderater och det skulle vara bra om alliansen tydliggjorde det.

Mary X Jensen sa...

fortsättning på förra inlägget:

Om alliansen tydligt kan tala om att de inte vill människor illa utan tvärtom skulle de kunna ta tillbaka tolkningsföreträdet som nu ligger hos dem som vädjar till alla de svaga och skapa skuldkänslor. Ett urtypiskt och otäckt sätt att skapa dåligt samvete.

Alla jobbar efter sin förmåga och betalar mindre skatt, får mer över i plånboken och kan bidra till samhällets fortlevnad på det sättet.

Grottolle sa...

Jag tror inte heller att alla moderater vill dom Gamla och sjuka och lågavlönade illa. Men jag tror att många av dom är högavlönade och har svårt att sätta sig in i hur dom måste leva.
Och alla utredningar visar ju på att dom rika har fått det bättre på bekosnad av dom fattiga. Jag har fått 1000 kroner i skattelättnad men jag känner ett vårdbiträde med betydligt sämre lön än jag som bara fått någon hundring. Men alla nya avgifter och andra försämringar som hon oxå har så har hon gått minus.
Det är det som Alliansen måste förklara. För det kan ju inte ha med jobblinjen att göra.