måndag 16 juli 2007

Jobbigt när det är tyst...

Många tycker att det är jobbigt när det blir för tyst. Det verkar särskilt gälla yngre människor. Små barn skriker ganska mycket för att få uppmärksamhet på olika sätt. De är alltid lite lätta att krama om och lugna ned. På dagis finns det ett öra på väggen som lyser när ljudnivån är för hög. Den är bestämt till för personalen har jag hört, rätta mig om jag har fel.

Det här skrikandet och oljudandet pågår sedan upp i åldrarna, i synnerhet i grupp. Den som försökt sova en lördag om sommaren här när 150 ungdomar kommer brölande klockn 01.30 på natten vet vad jag menar. De är lite svårare att gå ut och krama om de där lite större modellerna. Man blir klappad på huvet och så säger de Buuh... stick och brinn.

I en skola där jag var på besök hade barnen hörselskydd på sig för att få arbeta ifred. Hörselskydd, de såg ut som små månmänniskor där de satt. Detta för att få arbetsro för att de andra inte kunde vara tysta.

- Det är tråkigt att ha det helt tyst säger en ung dam i SvD idag. Hon lyssnar alltid på musik. Det gjorde jag också i den åldern, men tillgängligheten var nog inte lika stor trots allt. Förvisso gick man med sina batteridrivna transistorapparater uppskruvade på högsta volym (ni hör hur mossigt det låter?) och förde oljud. Men det var inte alls på samma sätt, tror jag. Dock sa mamma - Stäng av det där dunka dunka...

En god vän fixade med volymkontrollen på dotterns nya stereo så att när hon trodde att det var högsta volym så var det inte det på riktigt, utan det blev uthärdligt för hela familjen när hon drog på. Fiffig idé, eller hur?

Det är kul med all musik överallt, men om det ger utslag i hörselskador eller leder till koncentrationssvårigheter är det naturligtvis inte bra. Men å andra sidan så åker man numera hellre på retreat där det verkligen är tyst och radion står inte längre och skvalar. Det är inte utan att man förstår när farföräldern stod på landets altan och skrek "HÅLL KÄFTEN HUNDDJÄVEL" när grannarnas hund inte kunde låta bli att skälla på allt som rörde sig.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: