tisdag 31 juli 2007

OK - nu infartsparkeringarna

Hälften av infartsparkeringarna kan försvinna inom några år spekulerar SvD idag. Redan nu har flera av de parkeringsplatser som fannas under det förra "trängselförsöket" försvunnit. Många valde då att ställa bilen utanför tullarna. Men det kan bli svårare nu.

Då var det gratis, nu kommer det att kosta pengar att parkera. Lika mycket som trängselavgiften - 10 kronor på sina ställen. Vad är då vitsen? Om inte det ekonomiska incitamentet finns kvar så varför då låta bli att ta bilen? Det är väl bara de med lite större samvete för miljön som avstår då. Skulle jag tro.

Vissa farhågor finns också att kommunerna vill använda parkeringsplatsernas mark till att bygga bostäder i stället. OK - inga parkeringsplatser, då kan man lika gärna ta bilen då, in till stan och så blir det lika trångt som förr.

Ibland känns det som att argumentera med mamma när man var tonåring. I bästa pedagogiska stil svarade hon alltid på frågan varför man skulle vara inne klockan 21.00, eller varför man inte fick sova över hos den och den.

- Det bara är så. Det är så här det är...

Det finns så många frågor kring trängselskatten, så många oklarheter i detaljerna. Infartsparkeringar, allmänna kommunikationer, kostnader, övervakning, tidpunkter, betalningssystemet, trängseln, miljön, praktiska aspekter mm mm. Och det startar imorgon.

Svaret tycks vara som mammas när det kom till principfrågor som hon inte ville diskutera.

- Det bara är så. Det är så här det är...

Man får skaffa jobb utanför Stockholm och bygga upp sitt liv på annan ort. Det börjar också kännas som en princip.

Jag vill inte vara med om det här experimentet där diskussionen om den övergripande logiken saknas. Det känns verkligen som ett lapptäcke och inget kan man göra eftersom: Det bara är så. Det är så här det är... Jag struntade i mammas "Det bara är så" och gick mina egna vägar redan som tonåring. Det är inte olagligt att låta bli att delta i det här experimentet genom att hålla sigborta från Stockholm. Lite besvärligare kanske, men det kan det vara värt när det är mitt eget beslut.

Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är väl bra om infartsparkeringarna blir avgiftsbelagda! Då kanske folk väljer att åka kollektivt HELA vägen till stan istället för att köra en bit och parkera. Hela Stockholms län skulle väl må bra av minskad bilism och att befolkningen lärde sig att samåka och utnyttja kollektivtrafiken? Massor av bilar åker omkring med endast en person i, det är väl knappast samhällsekonomiskt? Jag hoppas istället på ett innovativt, visionärt och fräscht framtidstänkande som innefattar ny, bra och miljövänlig infrastuktur.Det är bra för alla- oavsett om man är moderat eller vänsterpartist!