torsdag 5 juli 2007

Vad ska man göra åt det här...

Allt fler poliser blir hotade på jobbet och inte bara där, hotbilden följer med även på fritid. Jag tror att det tidigare fanns inbyggt i människan att polisen var en auktoritet som man kände en stor respekt för. Men det verkar helt ha försvunnit och polisen tycks stå inför en helt annan problematik idag.

”Målet är att påverka oss poliser, göra oss ängsliga och rädda. Och vad står på spel då? Om vi får poliser som tvekar att ingripa står rättssäkerheten på spel.” Citatet sammanfattar vad flera olika polismän sagt i intervjuer med SvD.

Rikspolisstyrelsen har tagit fram en handbok för att ge stöd till poliser som drabbats eller kanske kommer att drabbas av personliga hot. Hoppas att den kommer att vara till stor nytta.

Det är verkligen mycket obehagligt, att till och med polisen ska behöva känna rädsla på jobbet. Den som vittnar mot kriminella ligger också illa till. Exemplet med den unga kvinnan i Hägersten avskräcker nog många från att tala om vad de vet.

Vad finns att göra egentligen, utöver att bekämpa brottsligheten på det sätt som pågår? Hårdare tag säger vissa. Jag vet inte. Kanske se till att så många som möjligt inte ser kriminalitet som en alternativ karriärväg? Men hur? Mer rätt och fel och moral och etik i skolan kanske.

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det första poliserna själva måste göra är att börja bete sig som folk, därefter kommer folk att se de mindre som "de där".
Hårdare tag? Verkar det hjälpa i USA? Snarare krävs det att få ett förtroende hos folk, det förtroende de nu i 30 år stenhårt jobbat på att fila bort!

Mary X Jensen sa...

Hårdare tag, jag vet inte det som sagt. Men en dialog mellan grupperingar är nödvändig. Jag har för mig att man påbörjat detta i Stockholm under Carin Götblads ledning.

Men att polsier skabörja uppföra sig - Hallå! Är det inte omvända världen i alla fall? Poliser börjar aldrig bråka i vänliga sammanhang.