tisdag 7 augusti 2007

Konstigt sätt att se på arbete

En amerikansk studie visar att många människor inte arbetar effektivt på arbetstid. Vad är då effektivitet på arbetsplatsen? Går det överhuvudtaget att mäta effektivitet på arbetet när man har ett tankearbete på samma sätt som Taylor gjorde med tempoarbete. Taylorismen har fått ett grepp även om tjänstemannasektorn med tidrapporteringar som följd. Jag gillar inte det sättet att tänka. Att människor är som maskiner eller att den enda gången man jobbar är när andra ser att man gör det. Sittandes vid datorn, knappandes på tangentbordet, användandet av rätt applikation. Det är så omodernt, mer att gå bakåt än framåt. Tacka vet jag den syn på arbetet och arbetsmiljön som många unga företag inom IT-, och mediasektorn påvisar med moderna arbetsmiljöer och möjlighet till ett friare förhållningssätt.

Människor trivs nog bättre i en sådan fri miljö, nej det kan vara fel tanke förstås eftersom det är så många som gillar det här mätandet och sifferexercisen kring allt som går att mäta. Men jag är mer målinriktad till min personlighet.

Arbetet i hjärnan kan pågå utan att det syns. Och framförallt är det inte något man stänger av av efter 8.5 timme på jobbet. Livet pågår hela tiden och varvas mellan det privata och arbetslivet. Det är därför enligt min åsikt omöjligt att mäta effektivitet rakt över och dessutom avgränsa det till en arbetsdag, läs 8.5 timmar på kontoret.

Varför vill man så gärna ha fram dessa siffror på hur arbetet fortgår? Trots allt är vi människor inga maskiner, att tänka tar sin tid. Är det inte att man uppnår målet som är viktigt?

Läs Bodil Jönsson bok - Tio tankar om tid där hon talar klokt om ställtid och andra sätt att se på tid. Man kan behöva spela lite patiens på datorn medan man tänker på annat, även på arbetstid.

Kuriosa: Det var svenska Postverket som var först med att översätta Taylors verk "Scientific Management" och använde den till stöd i verksamheten.


(SvD)

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: