tisdag 7 augusti 2007

Varför betraktas städning som privat...

Det finns förstås en historia, mindre bemedlade tjänade hos rika personer. Det är en av de där myterna som vissa grupper vill hålla vid liv till varje pris. Klassindelningen. Det verkar kännas tryggt och bra. Men sanningen ligger väl idag någonstans mitt emellan trots allt. Aldrig någonsin har det väl varit lättare att förflytta sig på skalan om man vill det. Individen har många möjligheter och begränsar ofta sig själv ofta genom de fördomar som genomsyrar samhället. MEn samhället har förändrats.

Att vilja ha hjälp med städningen anses vara fult. Städning är en av de aktiviteter som tillhör ett hushåll som man kan gilla eller inte gilla. Personligen ser jag det som ett träningspass. Men däremot ogräs- och klippning av gräsmattan. Det får det nog bli...

Nu startar allt fler företag inom städnäringen. Det är väl jättebra. Många som inte skulle få jobba annars kan nu jobba och tjäna egna pengar och den som behöver hjälp kan få det utan att riskera att åka dit för att man betalar svart eller att få hemmet fullständigt igengrott bara för att tid saknas.

Visst kan man fundera över termer som prisdumpning osv, men det viktigaste måste trots allt vara att det öppnas en marknad på det här sättet. Det visar sig att det startas fler företag än någonsin i städbranschen nu. Det finns uppenbarligen en marknad.

"Hittills i år har antalet nyregistrerade företag i städbranschen ökat med nästan 30 procent, visar ny statistik från Skatteverket som DN tagit del av. Mellan åren 2005 och 2006 var ökningen 18 procent samma period" (DN)

Vi har inte råd säger vissa -det är bara för rika. Men jag tror nog att det också handlar om prioriteringar. Säg att fem timmars städning varannan vecka kostar 600 kronor. Om du röker ett paket cigaretter om dagen så kostar det också runt 600 kronor per fjortondagarsperiod.

Det är ett enkelt exempel, jag vet. Men ack så talande. Det går alltså att välja bort rökningen och ha råd med städningen för samma pengar. Det är svårt att sluta röka, det måste man få göra osv. säger andra. Ja, det är det kanske, men det är fortfarande ett val man gör. Så det är inte omöjligt att få hjälp med städningen om man väljer det.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: