fredag 17 augusti 2007

Är det något kemiskt det här

Vilken tragedi för den lilla flickan, 10 år gammal som blir uppspöad av betydligt äldre tonårsflickor. I övre tonåren dessutom, nästan vuxna alltså. Som oprovocerat ger sig på en mindre. En vuxen ska ha stått och sett på men inte ingripit. Varför det? Det vet man inte. De kanske såg väldigt skrämmande ut de där 17-åringarna.

Det finns de som säger att man inte ska bli så upphetsad för allt man läser, men det är lätt att säga. Numera läser man varje dag om dylika händelser. Att tjejer börjar slå pensionärer och nu också småtjejer är väl ändå en ganska ny företeelse. Det är skrämmande och man undrar vad det är som händer. Tidigare var dessa fasoner givna killarna, men flickorna har tagit över. Det är ingen önskvärd utveckling i jämlikhetens tecken tycker jag.

Är det gener eller miljö som skapar dessa små monster - för något annat kan man väl inte kalla dem. I alla fall utifrån hur de beter sig. Är det för mycket socker, är det för mycket våld på TVn eller vad? Är det frånvarande vuxna förebilder? Otrygghet? Eller är de bara dumma i huvudet?

På något sätt måste samhället ta krafttag för att återskapa empatin i samhället. Jag har inga lösningar. Har ni? Det enda jag är säker på är att det är vi vuxna som måste ta den här bollen och som vanligt - särskilt föräldrarna. Kan de inte klara det själva ska de kunna få hjälp och de ska kunna be om den också. Barn har ingen hjälp av abdikerade föräldrar.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om den vuxna personen som såg det hela var en man på säg 30-40 år och ingrep, vad skulle ha hänt vid en eventuell rättegång om den 10-åriga flickan inte vågar/vill vittna ?

Anonym sa...

Riksdagen får väl lagstifta om civil medlänsla snart... För övrigt har vi lagar mot våld, konstigt att det inte försvunnit. Nu ska vi få regler mot långtidssjukskrivningar, undrar om de i alla fall kommer försvinna? /Struten