Många rubriker framställer det som om statsminster Reinfeldt backar på olika förslag som lagts, senast nu om en extra karensdag, eller kring fastighetsskatten som annat exempel.
Det får honom att låta som lite obeslutsam och kanske feg till och med. Avsikten är kanske att förklena, i alla fall så blir resultatet av det hela så. Det är väldigt onödigt.
Om jag fattat det hela rätt så handlar det snarare om att man lägger ett förslag som andra får möjlighet att kommentera och göra tillägg till. Det kanske blir så att man till förmån för bättre förslag ändrar på sitt eget. Det betyder att man är inlyssnande och försöker vrida och vända på saker för att se dem ur olika vinklar. Ett förslag är ju inte ett beslut.
Det har ingenting med backning att göra, snarare om att man faktiskt lyssnar och tar in det andra säger. Jag gillar det. Den här regeringen är betydligt mer inlyssnande och har en större tilltro till omgivningens kompetens än någonsin den förra som alltid fattade besluten över huvudet på alla för vårt eget bästa. Gör som vi säger så får ni mer bidrag och högre skatter lovade dom.
Skriv inte att Fredrik Reinfeldt backar - han tänker efter och undrar vad andra tycker och resonerar utifrån det. Det är bra en egenskap hos en statsminister.
SvD använder uttrycket tvekar det är lite bättre.
(DN) skriver är på väg att backa...
Andra bloggar om: politik, budget, moderaterna, reinfeldt, regeringen, samhälle, karensdagar, fastighetsskatt
3 kommentarer:
Det kallas att sticka fingret i luften och känna vart vinden blåser. Att inte ha egna åsikter man vågar stå fast vid.
Ja man kan se det på det sättet förstås.
Själv har jag valt att se det på annat sätt. Att man lyssnar på sin omgivning först, sen fattar man beslutet och det är det taget. Bra princip tycker jag ;-)
Den som lägger fram vettiga och genomtänkta förslag från början behöver sällan backa.
Skicka en kommentar