måndag 6 augusti 2007

Vi har inga lokaler - därför eldar vi ner andras

I Göteborg har ett ungdomsgäng gjort livet obehagligt för omgivningen genom att krossa fönster och sätta lokaler i brand. Fyra brandstationer med 40-talet brandmän, femton polispatruller och ett 60-tal helt oskyldiga människor fick evakueras från sina hem på grund av att ett gäng ungdomar roade sig på natten med att förstöra det som kom i deras väg. Det är förfärligt.

"Enligt Lars Tunefjord hade polisen gott hopp om att kunna gripa åtminstone någon i gänget, som ska ha bestått av cirka ett halvt dussin personer.Han visste inte vad som kan ligga bakom nattens och morgonens händelser som bland annat rubriceras som grov mordbrand. (SvD)

Var är föräldrarna? Hur kan det komma sig att de överhuvudtaget är ute på nätterna de här ungarna. Föräldrar brukar skrika på gemensamhetslokaler som någon slags lösning på problemet med vissa ungdomar (de flesta är dock väldigt justa, det ska man inte glömma). En möjlighet att skjuta problemet till någon annan. Det är kommunen som ska se till att ungarna har att göra på sin fritid så att de inte lockas att förstöra allmän och numera också ofta privat egendom utan att blinka, tycker vissa. Jag tycker inte det. Föräldrar har enligt lag skyldighet att se till att ungarna sköter sig och det ansvaret kan man inte avsäga sig hur som helst. Någon sa "man kan inte abdikera från föräldraansvaret". Det är väl precis så det är, många verkar ha gett upp. Varför?

Uppenbarligen behöver vissa föräldrar stöd för att klara sitt föräldraansvar, det ska de få tycker jag. Men det yttersta ansvaret för att ungar inte är ute på nätterna och eldar upp omgivningen måste ligga hos föräldrarna.

Jag hörde på radio i veckan att det finns orter där polisen har nolltolerans mot alkohol. Dricker man på öppen plats, gammal eller ung så hälls spriten ut. Ungar som är fulla eller har sprit i kassen blir fråntagna denna och föräldrarna kontaktas så att de får hämta ungen. De föräldrar som inte tar detta ansvar blir anmälda till socialen för andra åtgärder. Enligt polisen som intervjuades fungerade systemet bra. Jag vet inte om alkohol var inblandat i den förstörelse som Göteborg härjades av under natten, men det kan ju vara så. Men i vilket fall så känns det som rätt att polisen blandar in föräldrarna i det hela så att det blir ett familjeansvar. Det kan ju tänkas att det räcker för att ens barn bara gör dumheter EN gång.

För några år sedan var det upplopp i den kommun där jag bor. Det riktade sig mot kommunalhuset och handlade om ett gäng ungdomar som ville försvara en kompis som enligt dem var orättvist behandlade av socialkontoret. Polisen samlade ihop ungarna och på lokalradion gick det ut besked om att om föräldrar som saknade sina barn kunde hämta dem på uppsamlingsstället vid OK . Det var skämsigt för många det. Både för barn och föräldrar.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tackar dig som politiker för detta! Ett fenomen som inte var känt i detta landet innan ni med er missriktade välvilja såg till att importera allehanda medeltidskulturer!

Synd att det inte är val snart, då skulle de etablerade partierna sannolikt tappa minst hälften av era väljare.

Å andra sidan finns det hyfsat med tid att bygga upp nya partier som ser till skötsamma människors bästa. Om det kräver att man provar andra samhällssystem än demokrati är det snart värt det. Vanligt folk törs snart inte vistas ute i samhället. Kan det bero på att demokratin endast ser till de individer som inte kan, inte vill eller aldrig kommer sköta sig i samhället?

Mary X Jensen sa...

Vanligt folk borde hålla rätt på sina egna ungar, så skulle vi slippa en hel del av detta busande.