måndag 6 augusti 2007

Privat - inte självklart alls...

Via Erik Josefsson fick jag tipset om att läsa följande blogg om vad vi människor utan att blinka accepterar hur uppgifter om vilka vi är och hur vi reser lagras och används. Vi kanske inte ens känner till hur det fungerar...

Lägg begreppet PNR (passenger name record) på minnet. Ett jättestort datasystem som registrerar alla möjliga uppgifter om dig och ditt resande, ditt hotellboende, dina hyrbilar, även familjemedlemmar kommer med och även om du bara frågar efter en resa men sen inte genomför den så hamnar du i registret. Uppgifterna ligger sedan kvar.

Inte nog med att vi fotograferas hemma i Sverige av Vägverket på svenska vägar. När vi reser på annat sätt eller bara tänker oss att resa någonstans och tar kontakt med någon resebyrå så blir tankarna registrerade med olika data, vilka sedan kan sättas ihop till en personlig profil om oss. Skrämmande inte sant? Den personliga integriteten är ordentligt på fallrepet känns det som.

"Datamining" , samling av data var från början en spännande möjlighet för företag att hålla koll på sin produktion, det var så det såldes in. I en databas kan man se att det går åt mest röda jeans i Säffle och gröna i Oskarshamn så går det att anpassa produktionen för detta och alltid ha rätt färg på rätt ställe. Effektiv produktion och ökad lönsamhet. Jättebra när man ser det på det sättet.

Men nu börjar alltså dessa databaser att hantera allt mer data om oss människor på ett liknande sätt. Det finns tyvärr människor som är fullständigt regel- och faktastyrda utan någon som helst fundering kring personliga integriteten som en viktig variabel när man samlar uppgifter i en databas. Fiffigheten i att kunna sätta ihop olika uppgifter till ett mönster kan säkert vara bra när det gäller produktion av saker. Men ur perspektivet respekt för den enskilda människans rätt att vara privat är det helt förkastligt.

Med modern teknik kan man uppnå det mesta, det tycks bara vara människors påhittighet som sätter gränser. Frågan som nu borde ställas är VAD ÄR INTE ÖNSKVÄRT ATT UPPNÅ och då torde frågor kring den personliga integriteten stå överst. Övervakning av individer borde förbjudas om man ser det så att det blir en kollektiv överakning även av dem som inte behöver övervakas. Den personliga integriteten måste vi värna om.

Håll koll på EFF som arbetar med dessa frågor.



Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: