Tag hjälp av dina barn nu så att de kan förklara hur det här med internet fungerar. Jag får en känsla av att hela utredningen håller på och försöker stanna upp en utveckling som nog inte vill låta sig stannas upp. Jag är övertygad om att utredningen om fildelningen har vänt upp och ned på alla stenar - utom en. Den viktigaste. Den personliga integritetsstenen.
Vi talar om yttrandefrihet och vi talar om integritet. Det gör också EG-domstolen läs mer om det här. EG-domstolens advokat Juliane Kokott slår fast den saken. Hon tycker att datoranvändarnas integritet går före upphovsrättslagen. Jag hoppas att EG-domstolen har tolkningsföreträde i denna så viktiga fråga.
Men inte minst viktigt är det att det är polisen som ska sköta polisarbetet. Inte bredbandsleverantörerna, det känns inte något vidare tryggt om rättssamhället går över till någon annans godtycke. För om operatörer ska tvingas säga upp fildelare av den anledningen så blir de på sätt och vis poliser och vill vi ha ett sådant samhälle. Hellre då att det tvingas fram andra former för användning av upphovsrättsskyddat material.
En läsare i SvD har uttryckt sig så här ""Varför föreslås inte att posten spionerar på innehållet i breven? De gamla politikerna måste inse att tekniken radikalt förändrat förutsättningarna för copyright. Det går inte att stoppa piratkopiering", skriver signaturen Filur.
Bloggen Bent skriver: "Utredare i den övre medelåldern som föreslår saker om internet när de inte har en aning om hur internet fungerar är, tyvärr, en rätt vanlig syn i dessa dagar."
Nu vill jag tala om för dig bloggen Bent att jag är en dam i kanske inte övre medeleåldern, men nästan. Så vi ska nog inte generalisera för hårt här inte, haha. För det är många av oss som har bra koll. Men det är inte alltid vi som sitter på utredningarna, tyvärr...
Andra bloggar om: politik, fildelning, upphovsrätt, creative commons, internet, karl sigfrid, moderaterna, regeringen
9 kommentarer:
Men utredare i övre medelåldern tenderar att ha en viss brist på insikt i hur internet faktiskt fungerar. Det finns det ju empiriska bevis för.
Huruvida medelålders män (jag) eller kvinnor(du) har den rätta kompetensen låter jag vara helt osagt. :)
Jag skämtade nu lite grann då...
och jagtror att du har rätt.
Jag funderar också enhel del på det här med fildelning. All fildelning är ju inte olaglig utan nödvändig. Alltså blir operatörerna avlyssanare. Hemska tanke.
Tja .. det finns ju en annan sida av saken också. Ska upphovsmännen arbeta gratis eller?
Har jag inte råd att betala för något så får jag avstå från det.
Men i alliansens Sverige så ska tydligen upphovsmänen arbeta gratis..
Upphovsrätten går ju att använda på annat sätt. Man borde jobba mer på den sidan av saken. Jag tycker naturligtvis inte heller att man ska sno saker av andra. Självklart inte. Men Creative Common är en variant som exempel.
Problemet med det här förslaget är ju att operatörerna blir avlyssnare och får polisuppgifter. Det är verkligen inte något jag förespråkar.
Jag förstod nog att du skämtade lite där... :)
Som sagt, det enda sättet för bredbandsbolagen att förhindra att man blir stämda är att filtrera bort alla portar utom 80,110,445,220 och 25.
Hur skulle det vara om man i stället för att stryka piraterna medhårs skulle börja fråga dem hur upphovsmännen ska få betalt - medan de själva - som t ex The Pirat Bay - tjänar grova pengar på annonser.
Upphovsrätten handlar inte bara om film o musik, redan nu drabbas fotografer, skribenter och arkitekter av att "allt ska vara gratis"..
CC är ingen lösning eftersom "piraterna" anser att de har rätt att krypa runt allt sådant .. och klagar på att "deras rätt" kränks om man på ngt sätt försöker hindra dem att snylta på andra.
Jag tycker det är märkligt att moderaterna inte står upp o värnar upphovsmännens äganderätt till sitt arbete medan man i andra sammanhang slår vakt om om äganderätten.
Återigen - för mig handlar det här om avlyssning och att nätoperatörer får polisbefogenheter för att hårddra. Upphovsrättsproblematiken är självklart viktig men såär också den personliga integriteten. Så tycker också EG-domstolen.
Jag är inte för piratkopiering men jag är emot att nätoperatörerna ska hålla kollen.
EG-domstolen har vad jag vet inte sagt ngt än.
Däremot har generaladvokaten Juliane Kokott sagt att det inte finns något i gemenskapsrätten som hindrar ett land att ha lagar som förbjuder en nätoperatör att lämna ut vem som har ett IP-nummer.
Så här skriver hon:
" Mot bakgrund av vad som anförts ovan föreslår jag att domstolen besvarar begäran om förhandsavgörande enligt följande:
Det är förenligt med gemenskapsrätten att medlemsstaterna fastställer att personrelaterade trafikuppgifter inte får lämnas ut för att möjliggöra civilrättsliga åtgärder mot intrång i upphovsrätten."
F ö har upphovsmännen rätt att kräva att statens skydd för sin rätt enligt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Så om EG-domstolen stoppar möjligheterna att efterforska fildelarna så kan upphovsmännen mycket väl driva frågan till Europadomstolen.
Hejsan,
kolla in den här länken:
http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=135867
Utredningen om fildelning går medieindustrin till mötes och breddar varken konkurrensen eller förbättrar situationen för svenska konsumenter, säger Mehmet Kaplan, Miljöpartiets riksdagsledamot i justitieutskottet.
/Cissi
Skicka en kommentar