söndag 23 september 2007

Igår Fredrik och idag Filippa Reinfeldt...

De har båda varit intervjuade i Aftonbladet här i helgen, var för sig. Trevligt med lite insyn i hur en politiker har det i vardagslivet med bullbak, barn, skolor och familjeaktiviteter. Det skiljer sig inte så mycket från andra familjer och vem trodde det? Lite mer jobb kanske, lite mer bevakning av varje steg man tar osv.

Men jag undrar varför man inte tar chansen och frågar om den politik de driver. Filippa Reinfeldt är högsta chefen i Stockholms Läns Landsting. Nog borde man kunna ha frågat henne om jobbet och fått lite förklaringar till hur det fungerar, så att hon exempelvis kunde säga.

- Nej, vi tänker inte slänga ut alla sjuka och gamla till vargarna. Det är den vanemässiga sjukskrivningen vi är ute efter. Sverige har fler sjukskrivna människor än något annat land, detta trots att vi har högre levnadsstandard än andra. Det är inte naturligt och bra att det är så att människor blir sjukskrivna utan att få vidare hjälp att komma tillbaka. Det kommer alltid att finnas undantag. Vi vill värna om trygghetssystemen så att de fungerar för den som verkligen behöver dem. (jag lade orden i munnen lite på landstingsrådet här ;-)

Man skulle också kunna fråga Filippa Reinfeldt hur hon tycker att det är att vara chef över en så stor organisation som landstinget ändå är och med så pass många olika inriktningar som finns. Hur organiserar hon sitt arbete och får det att fungera. Hur arbetar hon för att få fram mer kvinnor på höga positioner inom landstinget? Vad tycker hon att man ska arbeta för att arbetet inom vården blir mer jämställt så att kvinnliga läkare får lika mycket stöd som de manliga? Det går bra att svara i kommentarerna här nedan.

Varför frågar jag just om kvinnliga läkare och deras stöd av annan personal. Jo, jag var med om följande:

Besök på öron-näsa-hals på stort sjukhus. Två läkare en man och en kvinna och en kvinnlig sjuksköterska. Den senare säger till den kvinnliga läkaren. - Du får titta i skåpen där inne efter det du behöver, jag måste hjälpa honom här nu säger hon och pekar in i den manlige läkarens rum.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: