tisdag 25 september 2007

Persson följer reglerna...

Det är väldigt fantastiskt i Sverige att vi blir så indignerade när någon tjänar pengar. Just nu handlar det om vår förre statsminister Persson och kombinationen av avgångsvederlag och inkomster till hans enskilda firma. Aldrig i mitt liv trodde jag att jag skulle försvara Göran Persson. Men nu gör jag det - för rätt ska vara rätt.

Javisst, karln har avgångsvederlag som ska stämmas av mot andra inkomster. Nu har han tjänat lite på att jobba som konsult. Inkomster som han fakturerar i sin enskilda firma. Det är så det går till när man bedriver företag och där är Persson inget undantag. Det är först i slutet av verksamhetsåret man vet hur mycket man tjänat. Det är väl bättre att Persson jobbar än att han sitter och rullar tummarna?

Avgångsvederlag är helt OK på den typ av jobb som man kan bli av med över en valnatt.

Däremot när man kan få miljoner kronor år ut och år in utan att anstränga sig tycker jag att det blir riktigt fel. Jag är mycket nyfiken på hur Ulrika Messing kommer att hantera det förmånliga avtal hon hade. Dock följer även hon regler. Man ska inte glömma det. Man ska inte bråka med dem som följer reglerna utan snarare med dem som har utvecklat och beslutat om dem.

Många av de andra gamla ministrarna gör avdrag för sina inkomster, en del av dem sitter i riksdagen så det sker väl med automatik direkt från lönekontoret där kan jag tro. Andra kanske gör som Persson och jobbar i egen firma och vet inte ännu vilka inkomster de kommer att ha när året är slut.

Det är först efter nästa års deklaration man kan börja oja sig, om ens då.


(SvD)
(DN)

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det betyder att när deklarationen är klar, skickar Persson pengarna tillbaka till staten? Lägg av!

Dessutom handlar det inte bar om att följa paragraferna utan att betala skatt efter förmåga. Det är ju häftigt att betala skatt. Ännu häftigare är det att uppbära län utan att jobba.

Mary X Jensen sa...

Att vara företagare skiljer sig från att vara löntagare. Det är inte gratis att vara företagare heller som en del tycks tro. Det är en hel del utgifter som följer med de intäkter man får. Men man kan inte i förväg veta vilken lön man kommer att få. En månad är det bra med uppdrag, sen kanske man får vänta i flera månader innan det dyker upp något nytt. Det är först efter ett verksamhetsår somm an vet vilka inkomster man haft under det gångna året. Det skiljer sig från att få en given lön varje månad. Det handlar om oregelbundna inkomster alltså.

Anonym sa...

Lustigt att en moderat försvarar en sosse som beter sig som en moderat samtidigt som alla andra sossar än skitförbannade på honom.

Klassintresset ljuger aldrig.

Mary X Jensen sa...

Det är nog löntagare som inte förstår hur det fungerar att driva ett företag som är förbannade.

Som tror att det arvode han får in genom konsulteriet är en ren lön. Så är det inte.

Mary X Jensen sa...

...och så typiskt att just du skulle bli arg Nicklas ;-)

Aldrig är du nöjd med vad jag skriver, haha

Anonym sa...

Nej såklart inte. Men du skriver bra, kan det vara en tröst?

Men Göran Persson har lyckats reta upp sina partikamrater grundligt den här gången.

Peppe sa...

Först blev jag irriterad över att du försvarade Göran Persson, men sedan insåg även jag att du faktiskt bara beskriver fakta. Tänk om fler, både Sossebloggare och borgerliga bloggare, hade förmågan att någon gång krypa ur partikostymen och se verkligheten som den är. Inte försköna och inte förvanska för att vinna partipolitiska poäng.

Hoppas det finns fler än jag som fick sig en tankeställare.

Pust, stön, flämt ! Nu måste vi vänta tills nästa års deklaration, men... den som väntar på nåt gott... då ska vi minsann hoppa på honom, å det rejält ;)

Mary X Jensen sa...

Tack för att du förstod det Peppe. Det var precis det jag ville göra. Det man fakturerar är för det första inte lön, utan det ska betalas en himla massa avgifter och grejor på. Det och det är som sagt först vid året slut som man vet om man har tjänat något eller inte. Det är en verklighet för alla företagare.

Mary X Jensen sa...

Nicklas - jag blir rörd av att säger så. Nu får du fortsätt att var arg ;-).

Anonym sa...

Jag vet exakt hur mycket jag tjänar varje månad som egenföretagare och hur mitt bolag ser ut ekonomiskt. Detta behöver man ej vänta på i ett år för att få reda på.

Mary X Jensen sa...

matthew - jag antar att du har en etablerad verksmahet och bestämt dig för hur mycket du ska ta ut i lön. Det kan ju Persson också göra om han vill. Det kanske han gör också. Jag har ingen aning. Jag sökte bara att bring alite ordningi moralpaniken här... Det är så lätt att dras med i det negativa utan att man har riktigt på fötterna.