söndag 23 september 2007

Är det en mänsklig rättighet att tjäna pengar på sin bostad...

Är inte en bostad i första hand något som man ska bo i ? Tak över huvudet liksom. Men när man läser om alla som nu kan förlora några kronor hit eller dit genom de nya reglerna för fastighetsavgifter så kan man tro att det mest handlar om pengar. Vem som vinner eller förlorar, man undrar vem som bor.


Det måste väl ändå vara mer rättvist att betala ränta på pengar som finns än skatt på de låtsaspengar som den gamla fastighetsskatten baserades på.

Att taket för uppskov satts på 1.6 miljoner är väl också skäligt. Det är ganska mycket pengar som bara uppstått på en upphaussad bostadsmarknad, eller hur? Utan att man gjort ett enda handtag för att få dem. Att betala 22% på vinsten för den verkligt lilla egna insatsen för att få de pengarna är väl inte mycket att tjafsa om egentligen. Ligger inte löneskatten runt 30%.

Jag tycker att bostäder i första hand är något man ska bo och leva i. Bostadskarriär, vilket uttryck egentligen.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skillnaden ligger väl i att pengarna som man ska betala ränta på inte finns för de flesta. De som tjänar på förslaget är de som inte flyttat utan bor kvar i sin villa som de köpte på 70-80 talet.

Förlorarna är de som av någon anledning som barn, skilsmässa, giftemål eller flytt till annat ort köpt ny bostad och lagt in pengar i dessa.

Vilken grupp hör du till?

Mary X Jensen sa...

Jag har tillhört alla dessa grupper till och från i mitt liv.
Livet pågår.