torsdag 18 oktober 2007

Att sprida det goda via internet...

På senare tid har det talats mycket om hur lätt det är att skapa mobbar mot olika företeelser och inte minst mot enskilda personer med hjälp av internet, mobiltelefoner och annan modern teknik. Den som startar dessa mobbar har kanske inte riktigt koll på vad det hela kan få för konsekvenser. Det är inte heller alldeles säkert att det blir som man tänkt sig. Det som började som en liten sak får eget liv och sprider sig med raketfart över internet. Källkontrollen är dålig eftersom det finns möjligheter att dra igång kampanjer och vara anonym. Ansvarig utgivaransvar har alla tidningar och det finns även en BBS-lag. Men hur många "vanliga" skolungdomar känner till de reglerna. Här behövs moteld och kunskap.

Som en löpeld spred sig en pdf-fil med personuppgifter på de numera välkända Stureplansprofilerna. Filen sändes via mail med uppmaningen att skicka vidare. I ett nafs skapades en stor medborgardomstol som dömde innan rättsväsendet gjorde sitt. Det sista i frågan är ännu inte sagt.

Det är en oroväckande utveckling - kombinationen av snabbspridning via internet och okunskap om vad som är lagligt via PUL och vad som rent moraliskt är rätt att göra. Det sista skiljer sig förstås människor emellan, men det är å andra sidan ofta en effekt av kunskapsbrist. Och det är just här vi skall sätta in stöten med information och utbildning på bred och på smal bas. Reglerna finns men som sagt man måste känna till dem också.

Personuppgiftslagen och etik och moral och hur vi beter oss mot varandra bör få ett större utrymme i samhällsdebatten och inte minst i skolan. Det har många börjat upptäcka nu och ämnet är för närvarande på tapeten på varenda löpsedel. Det är väldigt positivt, låt oss hålla kvar den tråden ett tag till nu så att det inte blir en dagslända det här utan att vi kan få till en attitydförändring och bli snällare mot varandra.

Nätet är dock för det mesta en fantastiskt företeelse och man kan vända på det hela och använda det till att sprida det goda istället. Ett exempel var när den unge Anton startade en grupp på Facebook mot gatuvåld, vilket utmynnade i en manifestation i Stockholm med många besökare. Det känns som om det kan vara nog nu, eller hur?

Ett annat intressant initiativ om hur vi beter oss mot varandra handlar om att vara åhörare och inte ingripa. Det har startats av Forum för levande historia. Det är ett pedagogiskt hjälpmedel för lärare att använda i 6-9. Spelar roll handlar om åskådarrollen, vad det är som gör oss människor till åskådare intill offer och gärningsmän. Det kan handla om rasism, mobbing, gatuvåld – men också sexuella övergrepp.

Film om hur ett sexuellt övergrepp går till, och hur kompisarna fattar men inget gör. Sådant som kan hända vilken tonåring som helst. Det är verkligen dags att sätta gränserna nu.

Jag har tjatat om föräldrars närvaro länge nu, det börjar bli hög tid för oss att ta tillbaka initiativet... Eller hur?

(DN)
(DN)
(SvD)
(Aftonbladet)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Mårten E Wallin sa...

Hej Mary,
Mårten heter jag, journaliststudent på Södertörn i Stockholm. Jag skriver en artikel om pressetik och möjlig lagstiftning på Internet kring namnpublicering och diskussion kring PUL. Jag läste artikeln i DN idag: "Lätt starta mobb", och undrade om du ville svara på några frågor.
Du kan svara mig på wallin.marten@gmail.com.
Tack

(om det här råkar vara en dublett av samma inlägg ber jag om ursäkt)

Mary X Jensen sa...

You are welcome Mårten... jag mailade dig, så ska jag svara så gott jag kan ;-)