onsdag 17 oktober 2007

Ger personval bättre politiker - nja...

Frågan om personval är kluven för mig. Å ena sidan så är det helt självklart att väljarna ska få avgöra vem de vill se på piedestalen. Kan personval öka intresset för valdeltagande så är det förstås också väldigt bra.

Men jag har dessvärre väldigt dåliga erfarenheter av just personval - eller kanske att det redan börjar i själva provvalet som genomförs av den lokala politiska föreningen. Det jag nu beskriver är just händelser på lokalnivå.

Inför valen anmäler var och en sitt intresse för att vara förtroendevald och valberedningen hanterar sedan de inkomna svaren och sammanställer en lista som presenteras för en föreningsstämma. Gott nog. De enskilda kandidaterna har sedan all möjlighet att under provvalstiden marknadsföra sig själva.

En del gör det med bravur och tyvärr inte bara i positiv anda. Har till och med hört talas om personer som betalar medlemsavgiften till den som lägger sin röst på rätt person. Så påverkan på röstresultatet kan göras i stor utsträckning. Det handlar då inte alls om att vara en bra politiker utan snarare om att ha egna resurser och vara duktig på marknadsföring av sig själv eller andra som man vill föra fram. Jag ser det som en stor nackdel. Jag vill se politiker som i främsta rummet brinner i sak, inte för sin egen person.

Min egen erfarenhet av prov- och personval är att det blir som i hästhandlarbranschen. Det handlar inte om att vara en bra representant för väljare och kommuninvånare, det handlar om att skaffa sig egna röster för att komma så högt upp på kandidatlistan som möjligt. För att vinna dessa röster så blir det tävling och det handlar om att smutskasta sina motståndare rejält, bilda kottlerier, sända ut misskrediterande information till medlemmar och röstande. Ja, helt enkelt inför öppen ridå påvisa det allra sämsta inom politiken. Sakfrågorna kommer i andra hand.

Den person som uppnår höga personvalstal blir invaggad i falsk förhoppning om att man vunnit, men kan ändå bli åsidosatt av olika skäl, detta i sin tur ställer till ytterligare frustration och skapar motsättningar och allmänt tjafs långt efter att valet är över. Att respektera demokratiska val tycks vara mycket svårt.

Personliga mandat kan överhuvudtaget vara problematiska. De moderata Sundbybergspolitikerna som bytte sida, blev politiska vildar och numera röstar med socialdemokraterna är också ett exempel på hur knepigt det kan bli när man väl är registrerad som förtroendevald är det ett personligt mandat man får, inte ett som tillhör det parti vars inriktning man gillar.

Personvalsfrågan måste köras och utvärderas på alla ledder, för det finns många fallgropar här.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: