tisdag 30 oktober 2007

Hur vore det om ungarna fick lära sig att vara tysta...

Överkänslighet för lågfrekventa ljud kan vara en orsak till att barnen blir stressade och oroliga visar en ny studie. För mycket ljud påverkar inlärningsförmågan och minnesfunktionerna menar Irene Niklasson som gjort studien.

Det är bra att man studerar olika företeelser, en del av dem kan man också fastställa utan undersökande metoder, nämligen bara genom att närvara. Gå in på ett dagis och det första du ser är ett stort öra på väggen som lyser när ljudnivån blir för hög. I en skola där jag var på besök fanns det en låda med hörselskydd så den unge som ville ha det tyst omkring sig kunde sätta på sig orangefärgade kåpor. Tjusig syn, ungarna såg ut som om de kom från Mars.

Egentligen borde det väl vara tvärtom - de skulle kunna sätta på sig lurar med musik om de behövde ha lite extra ljud för att koncentrera sig, vissa behöver ju det. Men för övrigt skulle man vara tyst med automatik. Ett önsketänkande naturligtvis, men å andra sidan så går det att gå ett 40-tal år tillbaka, då var det tyst i klassrummen. Vad är det som ändrats egentligen?

Det pratas mycket om att det är för stora klasser och grupper idag. Kan så vara, men är det inte skillnad på 20 lugna och 20 vilda barn? Den första gruppen kan vara stor och den andra bör vara lite mindre det är väl självklart. Så nog måste man fundera mer kring individen än kring sifferexercisen.

Den stora frågan är nu hur ungarna ska lära sig att vara tysta ibland? Det är frågan om det inte är viktigare än betyg och ordning och reda och alla andra frågor kring skolan som politikerna uttrycker.

Att lära sig att vara tyst för att bottna i sig själv och sina egna tankar är nog så viktigt för inlärning och allmän trivsel. Både för en själv och alla i omgivningen.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: