torsdag 4 oktober 2007

Ingen är så ogenerad som Gudrun Schyman...

Före detta riksdagsledamöter har en inkomstgaranti som gör att de får ett visst garantiarvode om de förlorar ett val. Upp till ett år gäller garantin och den ska avräknas mot inkomster. Göran Persson har varit i blåsväder för detta alldeles nyligen då han lyfter en rejäl slant varje månad från det offentliga samtidigt som han arbetar som konsult och debiterar i eget bolag.

Jag tycker att det är OK att man har såna här garantier, man blir faktiskt av med jobbet under en natt om de andra vinner. Visst har just Göran Persson en hög inkomst från staten i år, men nästa år har han inget. Han var ändå statsminister... Det handlar om att vara livegen 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Det är värt en högre lön än för den som har regelerad arbetstid och andra finesser.


Reglerna är sådana att Göran Persson kan fakturera i eget bolag och lyfta sin garantilön ändå. På något sätt verkar det som om reglerna är skrivna efter de som stannar kvar i Riksdagen eller dess närhet där det är samma arbetsgivare så att inkomsterna bara ramlar runt i samma system och avräknas med automatik. Att arbeta med egen verksamhet skiljer sig från att vara offentligt anställd på många sätt, man har bara tagit hänsyn till vanligt lönearbete när reglerna utverkades vad det verkar. När man startar ett eget företag så finns det praktikaliteter att ta hänsyn till. Ett är att man inte alltid kan ta ut en lön från början. Då finns det alltså inga inkomster att göra avräkning ifrån. Så det finns en hel del praktiska problem med att räkna av Göran Perssons fakturerade intäkter mot hans inkomster från inkomstgarantin. I alla fall under första året. Nästa år kan det bli andra bullar. Det finns inte någon garanti för att Persson kommer att tjäna jättemycket pengar i fortsättningen, det beror helt på vilka uppdrag han får.


Det har varit stora diskussioner kring huruvida han gör rätt som lyfter sin inkomst, det är alltid helvilt i kulisserna om någon får lite mer än någon annan. Den svenska avundsjukan under täckelsen moral och etik får alltid utrymme. Uttrycket "den svenska avundsjukan" går att härleda till Erikskrönikan på 1400-talet. Läs mer om det här. Det är den ena sidan av det hela.

När det sen kommer till Gudrun Schyman så är hon helt fantastisk på att ge fullständigt sjutton i allt som har med ordning och reda med pengar att göra. Hennes deklarationer blev kända för några år sedan när hon gjorde avdrag med kvitton för resor som hon redan fått betalt för. Hon lät handväskan resa taxi för tusentals kronor osv. Hade svart städhjälp och allt vad det var.

Hon tillhör också dem som nu har inkomstbidrag från oss skattebetalare. Hon har visserligen blivit utkastad som politiker men det generar henne inte alls utan hon fortsätter glatt som politisk vilde efter valet också och kör sin grej för Feministiskt initiativ och ser det som fullständigt självklart att offentliga medel produceras i sedelpress och inte är avhängigt av skattemedel. Göran Persson försöker i alla fall skaffa egna inkomster så att han är beredd inför nästa år då det är slut på de glada intäkterna från skattebetalarna. Även om det sticker i ögonen på många.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men varför ska de ha så in i bänken mycket för? "Omställning" pratar ni moderater om! Jag får då ingen "omställning" om jag blir av med jobbet, däremot får jag snart två extra karensdagar "för att öka incitamenten att arbeta". Jag kommer att förstå mig på åttondegrads ekvationer med derivata och roten ur innan jag förstår hur ni borgare tänker.

Mary X Jensen sa...

ingen av de där två beskrivna är borgare vad jag vet ;-)

inte tror jag att det var borgarna som beslutade om reglerna heller ;-)

Jag tycker att det är reglernaman ska ge sig på, och så politiska vildare. Det gillar jag inte vare sig de är vänster eller moderater...