torsdag 4 oktober 2007

Kanelbullar mums...

Baka mormors goda och nyttiga bullar

Baka med ungar är kul, visst blir det lite mjöl här och där det inte ska vara. Men vafalls, det går att städa upp. Bullar är väl inte det bästa att bjuda på, men man kan väl vara måttlig och dessutom göra dem lite nyttigare med bra mjöl och bra ingredienser. Att jag har rejält med fett i mina bullar gör dem bara godare och man behöver inte äta så många.


Plocka fram följande:

1 paket jäst (50 g)
½ liter röd mjölk
200 gram smör

1 tsk salt
2 dl socker – gärna råsocker
2 tsk hackad kardemumma

1,3 liter Saltå Mjöl (absolut godaste mjölet)
1 dl Saltå Grahamsmjöl

1 ägg till pensling

Smält smöret och häll i mjölken, värm upp till 37 grader. Använd termometer för perfekt resultat. Blanda ut jästen med vätskan och häll i socker och kardemumma samt mjölet lite stötvis och låt assistenten gå tills degen släpper i kanterna och så lite till. Låt det hela jäsa minst 40 minuter i bunken.

Slå sedan ner degen i maskinen och ta den ur skålen. Baka snurror eller längder eller hur ni (barnen) vill ha bullarna. Snurrorna smaksätter man med kanel, smör och socker förstås. Låt jäsa ytterligare ca 40 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker på om så önskas, eller cocos, eller strösocker, eller hackade mandlar och nötter, eller bara mandelflarn. Bara fantasin sätter gränser. Grädda sedan bullar i mitten av ugnen på 250 grader i ca 10 minuter och längder på lägre värme och lite längre tid.

Njut av bulldoften och servera bullar med mjölk. Det gillar både barn och vuxna.


Per Gudmundsson skriver om Kanelbullens dag som ett smart och positivt PR-trick från Hembakningsrådet. I Svenska Dagbladet finns också en länk till hur det hela började. Kul läsning. Andra goda recept finns här och på Tasteline förstås.

När det gäller hembakat så vill jag också slå ett slag för hemlagad mat till barnen. De kan lära sig att göra en hel del själva. Det finns en jätteskojig mattävling för skolbarn. Förra året handlade det om att göra de godaste köttbullarna, i år är det pannkakor. Ungarna fick laga köttbullar i Operakällarens restaurangkök och det var spännande må ni tro. Det är att väcka lusten hos barn att laga riktig mat och se hur kul det kan vara som är ambitionen bakom tävlingen. Läs mer om den här och se till att även barnen ni själva har kontakt med får delta i den här tävlingen. Tävlingen gäller för fjärde- till sjätteklassare.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Inga kommentarer: