lördag 27 oktober 2007

Kärlek kan se ut på många olika sätt...

Äntligen en könsneutral äktenskapslagstiftning. Kärlek kan se ut på många olika sätt och det måste få vara upp till var och en hur man vill leva sitt liv och framför allt med vem.

När man tänker på att det var först 1979 som Socialstyrelsen slutade betrakta homosexualitet som en sjukdom så är det hela en ganska ung fråga, i alla fall officiellt. Homosexuella förhållanden erkändes 1988 och partnerskapslagen 1995.
Numera har ju begreppet utvidgats från homosexualitet till HBT-personer och man inser att skalan hur olika vi människor kan vara blir allt större. Att som kd säga att äktenskapet är mellan man och kvinna känns väl gammalmodigt. Förr visste man inte bättre utan trodde att alla människor var likadana, nu vet vi att det inte är så. Då måste man anpassa sig till ny kunskap och inrätta världen efter den.

I takt med att åren gått har jag träffat på allt fler HBT-personer, allt från arbetskamrater, kurskompisar, släktingar och andra och jag har insett vilka svårigheter de brottats med på många olika plan. Inte minst att få acceptans från sina närmaste.

Moralfobin kring homosexuella är stor och omfattande och man hittar alla möjliga ursäkter för att det helst inte ska finnas några avvikande beteenden. Det är ett stort steg på vägen att det nu tas avstamp i könsneutrala äktenskap. Symboliskt kan ett giftermål se ut hur som helst enligt min syn.

Min man och jag gifte oss i Las Vegas och det var tro´t om ni vill hur romantiskt som helst mitt i spelyran. För kärleken fanns där, djup och innerlig. Little White Chapel in the Gazebo. Så var det bara att skaffa en licens med stämpel från "Länsstyrelsen" och visa upp hos skattemyndigheterna så var den praktiska delen klar sen. Det är det juridiska spörsmålen som är det riktigt viktiga på det praktiska planet. Kärleken och innerligheten finns där. Det är en underbar rättighet som alla ska kunna få ta del av.

Jag är glad å många av mina vänners vägnar idag och glad för att moderaterna är så moderna att de klubbat igenom den här kontroversiella frågan på ett tydligt sätt.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, och vad stimulerade att studera partiledningens entusiastiska ansikten när stämma klubbade beslutet. Surt sa räven...

Anonym sa...

Fast en könsneutral äktenskapslag inneber inte alls att alla som älskar varandra kan ingå äktenskap, lagen fortsätter att vara diskriminerande.

Att människor vill vara fria och inte tvingade att arrangera diverce cermonier innebär inte att man är okunnig.

Mary X Jensen sa...

Vad har jag missat? En könsneutral äktenskapslag innebär väl att man kan gifta sig med vem man vill och att lagen är lika för alla?

Det övriga är bara utanpåverk... enligt mitt sätt att se.

Anonym sa...

Nej det innebär att äktenskapslagen är könsenutral, inte att all kärlek accepteras och att man får gifta sig med vem man vill. Homo och hetro par är inte alla människor och inte alla som älskar varandra.

Mary X Jensen sa...

Om vi säger så här då. Enligt lagen som är könsneutral så är det möjligt. Sen finns det säkert en hel del andra problem runt äktenskapet som finns ändå.

Men medge att det är ett steg i rätt riktning i alla fall...

Alla fördomar försvann inte i ett slag - det tar tid. Men rent principiellt kan alla som älskar varandra och vill gifta sig nu och få samma juridiska stöd som heteropar alltid haft som gifta.

Anonym sa...

Nej en könsneutral äktenskapslag ger inte alla möjligheten att ingå äktenskap, bara homo och hetro par.

Det är inte ett steg i rätt rickning att kalla homo och hetro par för alla människor....nu är många inte bara diskriminerade från äktenskapet utan från begreppet "alla människor" det är värre.

Mary X Jensen sa...

Du kanske ska förklara dig vad du menar rätt upp och ner så att man begriper. Min begreppsvärld räcker inte till.

Anonym sa...

Seriöst förstår du inte att homo och hetro par inte är alla människor?

Mary X Jensen sa...

seriöst så förstår jag naturligtvis det. men jag förstår inte vad du är ute efter riktigt, mer konkret alltså.

Men när hetero och homopersoner kan gifta sig och få lika rättigheter gentemot varandra i juridisk mening tycker jag att det är bra.

Det är väl ändå två övergripande grupper att det sedan finns varianter på det mesta motsäger väl inte att "alla vuxna" kan gifta sig med varandra om de vill nu. Könsneutrala äktenskap handlar det om.

Vilka som nu inte omfattas förstår jag inte, men jag är väl okunnig om det då.

Anonym sa...

Nej en könsneutral äktenskapslag innebär inte att "alla vuxna" kan ingå äktenskap.


Det stora problemet är att du definierar "alla vuxna" och "alla människor" som homo och hetro par....det är värre att vara diskriminerad från gruppen "alla människor" än från äktenskap.

Mary X Jensen sa...

Det är no du som har fått för dig och bestämt en en massa saker om vad jag tycker och tror bara. Så jag slutar den här diskussionen nu med följande kloka rader.

"I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant. (Robert McCloskey)"

Att hålla på och lägga egna tankar hos andra leder inte till något konstruktivt.