fredag 5 oktober 2007

När man talar om pensionärer...

Socialdemokraterna går nu ut och lovar pensionärer mer pengar men samtidigt så säger de att de ska återinföra fastighets- och förmögenhetsskatten. Båda dessa skatter drabbar pensionärer hårt, för det är de som sitter i obelånade hus där fastighetsskatten många gånger kostade mer än de fick in på pensionen och husen är ofta rejält upptaxerade också. Så genom att återinföra skatter så blir det i alla fall ett nollsummespel för många. Det är mer en ideologisk fråga om bidrag och skatter.

Regeringen talar inte så mycket om sina pensionärssatsningar och det är lite synd för det finns en hel del åtgärder i budgeten redan. Bland annat så höjs bostadstillägget för pensionärer och man skapar en arbetsmarknad för den som vill och orkar jobba genom att arbetsgivarna får lättnader att anställa äldre.

När många fler jobbar så blir det också mer pengar till statskassan som kan användas till en ökad välfärd i form av vård och omsorg bland annat för de gamla. Det ges exempelvis ett investeringsstöd på 500 miljoner kronor för äldrebostäder, man jobbar för att det ska finnas mellanboendeformer och en värdighetsgaranti. Det blir ett extra stöd till forskningen om äldre och åldrande, demensvården ska utvecklas. Och ytterligare stöd till anhöriga, utvecklingen av åldringsvården och ökad tillgänglighet till vård och omsorg.

Även inom vården kommer det olika satsningar som kommer att få kosta 1,35 miljarder per år. Exempelvis ska läkartillgången ökas, möjlighet till läkemedelsgenomgång så att man inte vare sig köper eller äter fel medicin. Det kan handla om livet om man blandar fel mediciner.

Det kommer att satsas på rehabilitering, kost och näringslära och även på det sociala innehållet. Det senare är inte minst viktigt och det vet alla som är anhöriga till fäder som aldrig kokat ett ägg själva (så ser det ut på många håll i den äldre generationen) och helst bara äter pannkakor med strösocker. Det sociala kontakterna är inte minst viktigt för att man ska må bra.

Jag tycker inte att det är ett dåligt paket precis. Betydligt mer inspirerande än att tala om extrabidrag på 2000 kronor i månaden (minus skatt kan man tänka), de borgerligas paket är bra mycket mer värt för livskvaliteten är min synpunkt.

Uppdatering: Jag uppfattade det hela lite fel igår så här ska det vara. "2 000 kronor lägre skatt per år för pensionärer från och med nästa år genom ett höjt grundavdrag", men då så är borgarnas pensionärspolitik ännu bättre än jag skrev om.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Grottolle sa...

Nu har ju oftast pensionärer låga inkomster så någon hög fastighetskatt behöver dom ju inte betala som det varit. Men det nya systemet kommer många att förlora på. Tycker du verkeligen att det är så faligt om pensionärer och andra låginkomstagare får några kronor i börsen. Jag tycker vi ska vara glada att någon tänker på dom oxå.

Anonym sa...

2000 i månaden????
Så här är det:
2 000 kronor lägre skatt per år för pensionärer från och med nästa år genom ett höjt grundavdrag.

Mary X Jensen sa...

hans s: Hoppsan vad jag var optimistik då. Ska genast ändra i artikeln...

2000 kronor lägre skatt per år genom höjt grundavdrag lär knappast räcka till fastighets- och förmögenhetsskatt. Det är ju inte ens hundra kronor i månaden...

Jag rättar till det där bums. Tack.

Anonym sa...

Bah, alla de där fiskaränkorna och pensionärerna som ni borgerliga vurmar så för, finns de på riktigt? Jag har varit på många valrörelser runt om i Västra Götaland och har bara stött på någon enstaka. Och nu menar jag inte som fysiska varelser, det är klart att det finns en och annan. Men jag tror att er omsorg främst ligger hos de som ska ärva kåkarna och bli rika på det.