fredag 5 oktober 2007

När tänker skivindustrin modernisera sig då...

En ensamstående tvåbarnsmamma i USA har åkt dit så att det ryker i en rättegång om fildelning. Ungefär 1,5 miljoner kronor ska hon betala i skadestånd.

Man ska inte begå brott och att kopiera upphovsrättsskyddat material är ett sådant. Själv har jag faktiskt aldrig fildelat musik och film, men det finns annat som ska fildelas exempelvis "open sourceprogram" och liknande. Så jag vet hur det fungerar.

Det som är häpnadsväckande nu är hur film- och musikindustrin håller sig i sargen stenhårt under mantrat upphovsrättsskyddat material. Att upphovsrätten ska skyddas är självklart, men måste den se ut som idag? Frågan ställs allt oftare numera. Det är en ny affärsmodell som behövs. Hur den ska se ut vet jag inte, ingen annan heller vad det verkar. Man hör aldrig ett ord om det, utan det handlar bara om hur man ska kunna sätta dit människor som använder modern teknik.

Med den rigida inställningen som visas så tycker jag att det är ruggigt att det talas om att just den industrin ska få vara poliser på egen hand och sätt dit folk som fildelar med stöd i det nya lagförslaget om fildelning. De kommer inte att ligga på latsidan den saken är klar.

Jag är inte helt lastgammal om än inte heller helt ung. Under min livstid har jag upplevt stenkakor, vilnyl, rullbandspelare, kasettbandspelare, cd osv. Tekniken har hela tiden gått framåt. Men inte tankarna kring upphovsrätten.

Varför hänger inte film- och skivindustrin med i svängarna och hittar på något nytt? Förvisso är rättegången mot den amerikanska kvinnan en framgång för dem. Man ska inte begå brott, det är självklart. Men ska man motarbeta modern teknik - jag tycker inte det.

Dags att ta fram lite kreativitet här...

Oscar Swartz skriver lite mer omfattande med vinkeln att den dömda kvinnan nu blir en martyr... kanske det.


(SvD)

(Aftonbladet)


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

SideShow Surfer sa...

I en stat/land där individen redan är duperad bortom allt förnuft av ideliga lögner och svek ska man inte förvänta sig att något som bringar framtid kan finna grogrund i en redan försurad mylla.

Det är bara den vanliga gruppen som finner sig i att få en lusing om och om igen av ett system som tyvärr redan havererat och där rättvisa och ordning är vackra men helt tomma och obetydliga ord.

Det krävs en generell vändning i samhällsideoligin för att både ledningar och deras undersåtar i bla detta land ska förändra sig.Och det åtminstone jag ser just nu är tendensen att jag har mer än du som kanske inte har någonting och jag skiter i vilket attityden.

Vi kan ta en guidad tur du och jag när som helst så ska jag visa dig skilnaderna i detta lilla land mellan de som dagligen bär upp lilla Sverige och de som bara norpar till sig som en gökunge utan minsta moral eller hänsyn.

Börja där med förändringarna.

Mary sa...

? vad menar du nu då - vad hade just detta med modernisering av skivindustrin att göra, jag fattar inte,,,

SP sa...

Jag tror inte domen är en framgång för skivindustrin. Jag tror den kommer att väcka motvilja och avsky.

Själv känner jag motvilja mot de pengar jag lagt på originalmaterial och som hamnat i fickorna på sådana motbjudande monster som kan driva igenom en sådan här sak.

Jag tror inte detta kommer att få folk att börja eller fortsätta köpa originalmaterial. Tvärtom!

Håller med om att nerladdningen är ett problem, men det här är ett utslag av besinninglöshet och vansinne. Det kommer att väcka ett enormt hat!

Ny teknik, hmm, ja det vore bra, tyvärr finns det nog inga bra lösningar. Domar och straff är nödvändiga. Men det här är så fullständigt vanvettigt överdrivet att skivindustrin förvandlat sig själv till tiotusenfalt större tjuvar än de de jagar. Efter detta är deras moraliska företräde helt eliminerat!