onsdag 24 oktober 2007

Se framåt istället för bakåt...

Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman vill se ett modernt ungdomsförbund som lever i nutiden. Det är inte genom att se bakåt och behålla det gamla man vinner förtroende hos de unga menar han. Det måste ske genom att tänka modernt och medvetandegöra det som sker runt omkring oss. Det handlar mer om att försvara ungdomsfrågorna nu och satsa framåt.

"Vi har spelat rollen av djävulens advokat vilket har gjort Muf irrelevant. Vår identitet som ideologisk vakthund har berövat oss kraft och genomslag bland ungdomar. Muf har alldeles för få tjejer som medlemmar och det finns en trist och omodern grabbighet i förbundet. Det är dags att erkänna dessa problem och att vi måste ta itu med dem. Därför avser vi nu att kraftfullt förändra och förnya Moderata ungdomsförbundet... (DN)

Visst kan en del ifrågasättas av det moderaterna nu håller på med, och visst funderar man ibland på målet eftersom det inte tydligt uttalas utan koncentrationen hamnar kring detaljerna som sämre A-kassa exempelvis. Arbetsmarknadsministern vill inte återföra några högre nivåer och låter då som den dumme och missunnande när socialdemokraterna får tag i argumentet. De vill höja tillbaka till tidigare nivåer, precis som om det skulle vara bättre. För egentligen handlar det hela om att vi inte ska ha någon arbetslöshet att tala om i landet, att det är det vi jobbar emot, att A-kassa inte ska vara ett försörjningställe utan en övergångsförsäkring. A-kassa ska inte behövas helt enkelt, mer än i undantagsfall. Det tycker jag är en jättebra idé.

Niklas Wykman skriver i sin debattartikel att han och Muf vill se en diskussion kring arbetsrätten och menar att felet blir att man hamnar i systemet om arbetsrätt och lagstiftning i stället för i det pragmatiska, hur det egentligen fungerar. Att resultatat av Las blir att arbetsgivare och inte minst offentlig sektor faktiskt hellre erbjuder vikariat än fast anställning. Här finns det något i grunden som är felaktigt trots allt.



Jag håller med Muf-ordföranden att man bör lyfta blicken och titta närmare på just den saken. Å andra sidan så sade statsministern i TV häromdagen att han blir oroad av att unga utnyttjas på arbetsmarknaden om inte avtal finns. Problemet är väl snarast att arbetsgivarna gör allt för att komma runt de där avtalen och hur mycket värde har de då egentligen? Facket som sen å sin sida gör allt för att försvara dem och sätter dit de små företagarna för att statuera exempel, jag tänker nu på salladsabaren i Göteborg. Det finns många sidor av den här frågan, därför bör den i alla fall öppnas för olika infallsvinklar. Arbetsmarknadsministern påpekar dock att Svenskt Näringsliv och de fackliga motparterna börjar diskutera saken på egen hand och det finns möjligheter att det hela löses utan statlig inblandning, det kan inte vara fel i så fall.


Jag hoppas att Muf lyckas engagera fler yngre personer till sin organisation. Det finns väldigt många seriöst tänkande unga människor som vill göra sin röst hörd i demokratiska sammanhang och det är viktigt att nå dem. Jag tror inte att det sker genom det ytliga med skojiga fester och annat krimskrams utan det handlar om att bli tagen på allvar. Att bli lyssnad på och där har vi som passerat Muf-åldern en skyldighet att agera.

Jag vill också se en större närhet mellan moderparti, kvinnor och ungdomar. För i värsta secnariot blir uppdelningen (och kanske att det är lite så idag?) a)Moderaterna=män, b) kvinnorna och c) ungdomarna.

Det är viktig att samköra de här grupperingarna. Egentligen borde det vara praxis att det finns ett mans-, ett kvinno-, och ett ungdomsperspektiv på varenda politisk fråga som finns på dagordningen. Nu pratar jag inte om någon slags kvotering eller rättvis sifferexercis utan om respekt här och nu för det som vi är.



Visst krävs det förändring och förnyelse av gamla och invanda strukturer. Av den anledningen så gillar jag de nya moderaterna, inte på alla punkter förstås, men på det stora hela så känns det väldigt bra att vara nymoderat och en del av ett modernt samhälle, ett samhälle som utvecklas.



Självklart ska vi ta vara på vår historia, men vi kan inte stanna i den. Livet är ett ständigt lärande och förbättrande. Här kommer ett par bra citat från två framgångsrika män. Båda gick sina egna vägar och lyckades, inte utan motgångar förstås, men dessa tacklades vartefter.



Ibland måste man släppa sargen:


Henry Ford Sr sa:

"Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young."

Richard Branson - Virgin

“My biggest motivation? Just to keep challenging myself. I see life almost like one long University education that I never had - every day I'm learning something new.”

Niklas Wykman bloggar här:

(DN)

(SvD)

5 kommentarer:

Staffan sa...

Ah, ta vara på historien som t.ex. Sveriges Nationella Ungdomsförbund (SNU)?

Mary X Jensen sa...

Visst skrev väl jag att man ska se framåt och leva i nuet - att det du hänvisar till är lite väl långt bak. Det vore väl fasen om allt stod stilla, det tycker inte jag att det ska göra. Här och nu är det som gäller.

Grottolle sa...

Du vet hoppas jag att Danmark har bättre A-kassa än Sverge. Och dom har lägre arbetslöshet än vi. Bara så du vet så du inte tror på att det har samband med varandra. Folk är nog så upplysta att dom ser sambandet mellan sänkt A-kassa och sänkta skatter för dom rika...

Anonym sa...

Danmark har ungefär samma ersättningsnivåer vid arbetslöshet som vi. Avgiften är något högre och det tar tolv månaders arbete och inte sex som i Sverige att kvalificera sig.

Däremot är det lättare att avsluta en anställning för arbetsgivare, det går att sparka någon.

Resultatet: Det är inte dismeriterande att ha fått sparken, det har alla fått någon gång - därför kan man få ett nytt jobb.

Och stämningen är enligt flera studier bättre!

Pidda i Malmö

Grottolle sa...

Danmark höjde sin ersättningsnivå för ca 9 månader sedan från att ha varit som den vi hade före Alliansen sänkte den. Vi betalar 4,5% arbetsgivaravgift som löntagarna avstått från i löneförhandlingar pluss att vi betalar 250-300 kr
Det kan ju knappast vara lättare att sparka folk där än det är i Sverge. Arbetsbrist går alltid hem för att bli av med folk..