fredag 5 oktober 2007

Skattesänkning i utbyte mot en röst...

Jag läste nyligen en bok om mänskliga rättigheter ur ett globalt perspektiv. Där framgår det att i princip alla är för mänskliga rättigheter, men samtidigt som man pratar om det ur ett helhetsperspektiv så gäller det egentligen inte i det lokala, för där har man sin egen kultur. Och den är viktigare. Det är ju ungefär som med EU och synen på alkoholpolitik.

En sak som jag särskilt fäste mig vid var något som skrivits av den mexikanske sociologen Julio Boltvinik:

”…while the workers gains expressed themselves as rights stipulated in legislation – above all, in labour and social security laws – conventional proposal for a fight against powerty take the form of more or less discretionary government policies, not only in Mexico but throughout the world. The poor person appears not as a subject of rights but as a receiver of transfers, to which he can only respond with his vote. Where citizenship ends, charity and manipulation for electoral purposes begins” (Boltivinik&Hernandes Laos 2000: Gledhill i Wilson&Mitchell, 2003)

Med andra ord, ge bidrag till den du betraktar som den "svage" i samhället och du får garanterat en röst, se till att hålla dem på plats för om du ger dem friheten att välja kommer de att lägga sin röst någon annanstans.

Det slog mig att det är precis detta som sker nu när socialdemokraterna går med håven och lovar retroaktiva skattesänkningar till pensionärerna. Samtidigt lovar man att sänka A-kasseavgifterna. Naturligtvis ska pengarna tas från dem som har fastigheter och förmögenheter, ty dessa skatter ska självklart återinföras. På så sätt ökas spänningen mellan olika grupper i samhället. Grupperingen är viktig eftersom det ger ett verktyg att tala om hur bra man är som återställer balansen. Men är det frihet man erbjuder? Möjligheten och rättigheten att själv få välja?

Att lova sänkta A-kasseavgifter är lätt när det inte är så många som kommer att behöva använda sig av A-kassan framöver eftersom det blir allt färre arbetslösa. A-kassan har väl redan börjat sänkas här och där av den anledningen. Så det arbetet har regeringen redan påbörjat.

Det är också intressant retorik när (s) lovar arbetsmarknadsutbildning och komvux för att återställa möjligheterna för den som är arbetslös. Det är också precis vad som pågår nu när det gäller att få fram jobb, man förbereder och ordnar. Det kanske inte heter Komvux längre, men meningen är att det ska leda till jobb som ökar friheten för individen. Orden är annorlunda, regeringen pratar om jobben vilket kräver egen ansträngning. Socialdemokraterna lovar hjälp, kanske mot en röst i utbyte enligt citatet ovan.

Men frågan är om det inte är bättre att lära folk att fiska än att ge dem fisk. Det ökar friheten och är ett slag för att komma närmare de fina orden om mänskliga rättigheter. Man ska inte behöva lockas av bidrag med allt vad det innebär av begränsningar utan man ska lockas av möjligheten att kunna försörja sig själv. Det är en mänsklig rättighet, enligt mitt sätt att se.

För den som är intresserad av boken jag läste så heter den
Wilson R.A, Mitchell J.P, (2003) Human Rights in Global Perspective - anthropoligical studies of rights, claims and entitlements. Routledge (ISBN 041530410-5).


(SvD)
(DN)
(Aftonbladet)


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

tjenare

men det finns pensionärer som lever på otroligt låga pensioner och som inte gynnas ett dugg av skattesänkningar på förmögenhet eller festighet

unnar man dem inte - de som byggde det här landet den hör s k välfärden (som nu - med bristande förmåga) säljs ut - skäliga pensioner

är det röstfiske att måna om de äldsta i vårt samhälle - då är röstfiske av godo

ditt citat är dessutom omöjligt att relatera till våra förhållanden - en fattig i mexico är FATTIG

öka biståndet

Mary X Jensen sa...

men du, forskaren skriver inte om MExico specifikt utan "not only in Mexico but throughout the world" så jag tycker att tanken är giltig.

Jag önskar att regeringen uttryckte en plan för pensionärerna för jag tror att det finns en...

Grottolle sa...

Men nu är det så att man måste nog ge fisk åt den som lär sig fiska tills dom har lärt sig fiska..Det är det som Alliansen inte har förstått.

Planen för pensionärerna har ju Alliansen talat om..Ut och jobba eller svält. Den synen har Alliansen på dom gamla som byggde upp vårt samhälle.

Anonym sa...

Grottolle...nä så är det inte.
Men de har nu bättre möjlighet att jobba som frisk 67-åring, om de nu vill det.

Sedan är pensionärerna premierade i de flesta reformer som Alliansen genomför. Fastighetsskatten, bostadsbidrag, tandvård, osv. osv.
Nä dom som lever på pension fick inte jobbskatteavdraget, precis av samma anledning som handikappade.
Det gör ju inte att dom har fått lägre ersättning på något vis.
(S)kuggbudgeten är en kompensation för S misslyckade pensionpolitik 94-06.

Thomas Hallgren sa...

Grottolle: Din retorik håller inte. Om du ger fisk åt den som egentligen borde fiska själv så kommer han aldrig att lära sig. Varför skulle han göra det? Då försämrar han ju bara sina egna villkor eftersom han, så fort han kan fiska, inte längre får någon fisk. Ge honom ett metspö och sitt bredvid tills han får fisk och ser hur kul det är i stället.

Det du och vänstern inte begriper är att när man tar bort motivationen, då sjunker produktiviteten.

Det där med "ut och jobba eller svält" är fel. Det enda Alliansen säger är att alla ska få lov att jobba om de så önskar. Om det finns pensionärer som anser sig friska nog att fortfarande jobba i stället för att tära på samhället, låt dem då göra det! Även om jag förstår att du tvivlar på att det förhåller sig så, så finns det faktiskt människor som är stolta över att kunna jobba, även efter 65. Jag hoppas innerligt att jag själv tillhör den skaran.

Du och dina gelikar vill placera äldre i villkorslös utanförskap. Alliansen tycker att det ska vara valfritt.

Magnus Carlbring sa...

"Om det finns pensionärer som anser sig friska nog att fortfarande jobba i stället för att tära på samhället, låt dem då göra det!"

tjenare

tär pensionärer på samhället

är det så man ser på dem

att tära

nice: ska vi proa lite empati

var pensionär en stund: här har jag jobbat ett liv och betalat in mitt pund till potten

och nu får jag ut kanske sjutton papp i månaden

innan skatt

medan maud olofsson drar in 135 000 i månaden

vad ska jag göra nu

ättestupan åter

minns vilka som kom först

i exempelvis kinesisk tradition är de äldsta i samhället dem man ska vörda och vårda högst

vårt samhälle blir alltmer inhumant för varje dag som går

pinsamt

man måste skämmas om man har någon skam i kroppen