torsdag 1 november 2007

Dags att börja betrakta politiker som människor...

Ulrica Schenström avgick i natt. Jag förstår henne fullt ut. Det måste finnas någon måtta. Hon har gjort fel och det har hon tillstått, men det räckte alltså inte. Avsikten var förstås att få bort henne och i nästa steg skada och underminera statsministern. Jag tycker att det är rent oförskämt. Det må vara att de politiska motståndarna vill ha en annan regering och kanske en och annan moderat är lite missnöjd med förnyelsen som sker inom partiet.

Det som oroar mig är att dessa mediadrev blir värre och värre. Med någon slags automatik ramlar logiken ur sina fåror och det blir som en autonom rörelse med en enda avsikt och det är att förgöra. Det är en väldigt primitiv sida av mänskligheten vi får se och det sker allt oftare. Det går under täckmanteln moral och etik och rätt och rådighet.

Allt kan man ta till och fälla en människa, helt utan hänsyn till att det är just en människa. Ordet förlåt och ursäkta lyssnar ingen till längre. Det är vi vuxna som håller på så här. Undra på att ungarna tycker att det helt OK att stå och hoppa på varandras huvuden. För vad har de för förebilder egentligen? Det är tillåtet att hoppa och slå på den som ligger. Det räcker inte att be om nåd eller om ursäkt. Har det väl börjat så kan ingen sluta förrän offret slutat andas verkar det som.

Att vara politiker eller arbeta i dess närhet ställer oerhörda krav på människan som är där. Det verkar som om att man så fort man hamnar i den rollen är man tillåtet byte och i namnet "skattebetalarnas pengar" kan det kräva räfst och rättarting och mobben är igång utan att någon tänker efter. Det är dags att börja betrakta även politiker som människor med de fel och brister som kommer med att vara just människa. Visst finns det uppförandekoder och regler som man bör följa, men alla kan göra misstag. Det gäller att lära sig av dessa misstag bara och man bör baske mig kunna bli förlåten för sina snedsteg. Jag är helt övertygad om att Ulrica Schenström har lärt sig något av sin festkväll. Hon bör bli förlåten för det.

Men ensidigt skrikande sitt mantra ger mobben sig på den ena efter den andra, fullständigt utan någon slags hänsyn till att det är just människor det handlar om. Duger inte det ena argumentet så tar det andra vid helt hänsynslöst, det gäller att slita folk i stycken.

Finns det ingen empati kvar hos oss överhuvudtaget? Det oroar mer än att det blev fel häromkvällen. Att det dessutom slår hårdare mot kvinnor som begår misstag bekymrar också, för det säger en del om det samhälle vi lever i. Vi har inte kommit så långt i vår utveckling från att vara barbarer när det kommer till kritan, det ser bara ut så på ytan.

Det måste komma igång en diskussion om hur vi förhåller oss till varandra som människor. Det måste bli slut å denna klappjakt i avsikt att förgöra. Det är ovärdigt.

Jag vill dock påpeka att jag inte på något sätt tycker att det som hänt är oviktigt, men jag tycker att det fått för stora proportioner.

(SvD)
(Aftonbladet)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

"Att vara politiker eller arbeta i dess närhet ställer oerhörda krav på människan som är där."

yep: man måste vara vuxen sin uppgift så enkelt är det och så svårt är det

Mary X Jensen sa...

Ja man behöver vara vuxen sin uppgift. Jag återkommer till Platon som sa att man först i 50-årsåldern är danad att träda till statens högre ämbeten. Man kan vara duktig när man är 35 men man saknar erfarenhet. Så är det bara. Man behöver gå på blåsningar och lära sig av dem.

Men om man gör fel ska man inte behöva slitas i stycken av omgivningen för det. Det behövs en mer tillåtande attityd - och då säger jag INTE att att allt är Let´s go. Tvärtom. Visst ska man ha höga krav - men de måste vara mänskliga. Det här gottandet i andra människors fall är väldigt obehagligt.

Magnus Carlbring sa...

sant

låt de som har brustit i ansvar ta samma sitt ansvar och gå med viss värdighet: drevet är snuskigt

och bloggosfären är drevets drev: människan är ett rovdjur

vi får med diogenes leta med ljus och lykta efter politiker som kan agera föredömen och moget tjäna sitt folk

Grottolle sa...

Nu pekar ju allt på att hon jobbade. Ingen har då sakt imot det än. Och om det är så att hon jobbade så är det ju stadministern som skulle ha agerat på en gång och lyft undan henne. Jag har då fått lära mej att på jobbet är man inte påverkad av droger.
Men nu frågade F.R henne om hon var så nyckter att hon klarade sin arbetsuppgift. Och så klantig kan han inte vara att man frågar så. Skulle det vara ok om en taxiförare som är onykter svarar att han klarar av jobbet. Då kan han köra vidare.

Anonym sa...

Så... När det var tsunamin så kastade man sig skadeglatt in i mobben men när det gäller de egna leden så måste man respektera människors brister?

Detta, mina damer och herrar, kallas dubbelmoral.

Sånt behöver vi inte mer av i Sverige. Jag hade respekterat dina åsikter om det hade låtit likadant då, men nu är lyser detta igenom pinsamt övertydligt.

Mary X Jensen sa...

Jag försökte allt vända på stenarna även under Tunamikatastrofen tidevarv. De diskussionerna ramlade ju också helt ur sitt sammanhang, inte minst har Danielsson blivit ansatt. Det som irriterade mig då var att Statsministern höll sig undan och det är faktiskt det som retar mig lite nu också. Dagens statsminister borde allt bullra lite mer. Ibland tycker jag att han är för väluppfostrad.

Så du respektera mig. För jag försöker låta bli att ha dubbelmoral, men även solen har fläckar...

Anonym sa...

Jävla borgerliga hycklare!

När det gällde Anna Sjödin eller Lars Danielsson som utsattes för mediadrev, då var ni som besatta hjärndöda zombies med knivar i tänderna ute efter blod och död.

Nu när det drabbar en borgare, så ska man visa humanism och medlidande.

Mary X Jensen sa...

Hörru anonym, du har nog inte läst den här bloggen tillräckligt noggrant ;-)

Anonym sa...

Hej!

Du citeras i veckans Nätkollen hos Agenda!

Nätkollen är Agendas förlängda arm på Internet. Här bevakar vi de just nu mest debatterade frågorna bland såväl bloggare som ledarskribenter och andra debattörer: vilka olika aspekter av en aktuell fråga eller händelse dryftas? Vem tycker vad, vem håller med och vem säger emot?

Den här veckan tar Nätkollen upp statssekreterare Ulrica Schenströms avgång. Du är en av dem som citeras i artikeln. Gå in och läs mer på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=957314 nu med en gång!

Sveriges Televisions fördjupande samhällsprogram Agenda med programledare Karin Hübinette är i höst tillbaka med 17 nya program. Varje söndag 21.15 i SVT 1 med start 26 augusti. Vårt mål är att utifrån er tittares perspektiv ge kunskap, förklara olika sammanhang och analysera de viktigaste händelserna under veckan som gått och under veckan som kommer i såväl Sverige som runt om i världen.

På vår webbplats, www.svt.se/agenda, publicerar vi materialet som inte fick plats i tv-sändningen. I våra forum kan du tillsammans med många andra enkelt diskutera och debattera de ämnen som vi tar upp och i Nätkollen bevakar vi vad som florerar i bloggosfären och på andra arenor på nätet.

Surfa in på sidan och ta en titt själv!

Med vänliga hälsningar,

Erika Christensson
Webbredaktör på Agenda, Sveriges Television