fredag 16 november 2007

Dags för ett matuppror nu...

Nu måste alla matkonsumenter sätta stopp för den här till ytterlighet processade maten som är det enda som står till buds i vanliga matkedjor.

Är det någon som minns Skärholmsfruarna som läxade upp Kjell Olof Feldt i TV. Maten var för dyr tyckte de och gjorde ett rejält uppror. De strjekade utanför matbutiker och slutade köpa mjölk och kött. De ville ha billigare mat och får bort momsen på den också. Året ar 1972. Finansminister Feldt visste inte vad mjölken kostade vill jag minnas, han fick skämmas för det i TV. Nu tror jag iofs inte att han skämdes för det och jag måste tillstå att jag inte tror att min egen man i dagens 2007 vet vad mjölken kostar heller. Han handlar aldrig nämligen. Men det är bara en praktisk fördelning här.

När man idag kommer in i en matbutik är det påfallande hur inplastat allting är. Möjligt att man tänker att det skall hålla sig fräscht och opåverkat utifrån av hostande människor och de som inte kan låta bli att peta i allting. De senare gör ju det ändå, det är inte ovanligt med rejäla fingeravtryck i köttfärsförpackningarna. Allmänt äckligt, eller hur?

Det mesta vi köper är processat på olika sätt och praktiskt taget överallt har du plasten som pricken över i. Det är lätt att tappa aptiten när man ser över diskarnas välinpackade matvaror - genomskinlig plast gör att allt ser lika grått ut. Hualigen.

Nya sorters förpackningar gör att köttet kan hålla sig färskt i 21 veckor kan man läsa idag. Ny teknik MAP - modifierad atmosfär är hemligheten. Redan här borde vi väl dra öronen åt oss, modifierad mat i modifierade förpackningar. NEJ TACK - det vill vi inte ha.

Jag längtar efter butiker som har naturlig mat, där köttfärsen gärna får kosta 10 kronor mer per kilo. Där köttfärsen mals medan du väntar och resultatet i stekpannan blir att inget pannbiffen du steker dunstar - det går ju att avstå från chipspåsen faktiskt och då har man råd med bra mat. De här billighetsbutikerna och stormarknaderna som dyker upp överallt nu är en fara folkhälsan tror jag utan att ha en vetenskaplig grund för det uttalandet.

Låt oss vägra köpa kött som är MAP-packat. Låt oss vägra köpa svampigt bröd i plastpåsar. Låt oss överhuvudtaget börja ställa krav på den mat vi ska äta. Låt oss ställa konsumentkrav på stormarknaderna. Som medvetna kunder måste vi slå ett slag för riktig mat av god kvalitet. Det är vi verkligen värda allihopa.

Utöver den fara det finns att förpackningarna i sig innesluter olika bakterier som man kan bli sjuk av så finns det också all anledning att fundera över alla tillsatser av allt möjligt som tillsätts för hållbarhetens skull. Det måste nog till lite Skärholmsfruar för att få en ändring på det här.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

När jag pluggade jobbade jag extra på slakthusområdet i stockholm. Där tog man förra årets julskinka som var över ett år gammalt, var missfärgat och luktade illa, man rökte den, delade den och sålde som helgskinka. helsjukt!!! Och den så kallade julskinkan man äter har varit i frysen sen sommaren!

Anonym sa...

Öhhh... 1972 hette väl finansministern Gunner Sträng? Om jag inte minns fel stod de fiiiina damerna och skrek "Momsen och Sträng tar hela vår peng! ellernågot liknande. Kjell-Olof Feldt var handelsminister vid denna tid (Palmes första regering) och blev biträdande finansminister (det som sen kom att kallas löneminister) först 1975.

Mary X Jensen sa...

Just det, man ser där blandade jag ihop konfekten, det var så länge sedan det där. Men Feldt blev finansminister så småningom i alla fall. Hur som helst så var det ett matuppror...