Gift och elände i frukten vi köper. Fy sjutton vad läskigt det här är. Men var sitter det där giftet? I skalet eller i hela frukten? Skalet är nyttigt säger en del, själv kan man förstå att päron som det luktar myrmedel om ska man helst skala. Men visst funderar man på vad som finns i fruktköttet, det måste också ha tagit upp en hel del gift.
Själv skäms jag att berätta att jag har egna äppelträd och att det mest är fåglarna som får den frukten. Varje år tänker jag att nu djädrar ska det bli äppelmos av här, fruktlådor införskaffas för vinterförvaring av resten av frukten. Det brukar sluta med att frukten står i lådorna eller i hinkar för att sedan hamna i komposten. Det är för bedrövligt. Men nästa år ska det bli bättre...
Sen köper jag både frukt och äppelmos på ICA, uppenbarligen fyllda med diverse bekämpningsmedel. Fast någon hälsovårdsdirektör från Livsmedelsverket sa just på radion att det nyttiga överväger det dåliga. Ja, vad ska man tro.
Det är dock uppenbart att det är läge att tänka om här. Men det är så mycket av den där gamla "husmorskunskapen" som försvunnit och tiden är en annan faktor. Men å andra sidan så jobbade min egen mor heltid och hade ändå tid till både syltning och saftning och halva grisar till julen. Hur hann hon? Ingen aning.
Nåväl en konserveringsapparat har inköpts för 150 spänn på Lions loppmarknad så nästa år kanske det blir hemgjort äppelmos och välförvarad frukt som går att ta fram till julen. Eller så blir det som vanligt. Tyvärr. Skäms på mig.
(SvD)
Läs även andra bloggares åsikter om frukt, bekämpningsmedel, livsmedelsverket, samhälle
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar