onsdag 14 november 2007

Kan bli svårt att placera mikrofonerna...

Idag onsdag kan riksdagen ge polisen rätt att bugga oss.. Utrustningen är redan inköpt så tron på att förslaget ska gå igenom är uppenbar. Men enligt DN så tror vare sig poliser eller åklagare att detta ska göra till eller från för att få bukt med den organiserade brottsligheten.

"Om inget oförutsett inträffar kan polisen redan den 1 januari 2008 börja montera upp mikrofoner i bostäder, bilar och andra slutna rum där brottsmisstänkta vistas. All avlyssning kommer att ledas från Stockholm, där Säpo och Rikskriminalen gemensamt byggt upp den organisation som ska sköta det praktiska arbetet." (DN)

Brottsmisstänkt. För vad? Vem drar gränsen för att man är brottsmisstänkt för något som föranleder en buggning.

Det blir svårt att placera mikrofonerna säger chefsåklagaren Tomas Lindstrand (i DN ibid) och påpekar också problemet med att sortera all den information som kommer in eftersom den till största delen förmodligen är ointressant. Alltså det blir en skog som man inte kommer att se för alla träd.

Jag ser framför mig hur mystiska mörkklädda män smyger sig in på natten i grannens hus för att placera ut mikrofoner på lämpliga ställen. Det blir som i den värsta Hollywoodfilm men på riktigt. Till vilken nytta när inte ens de som ska använda det hela är övertygade om att det hela är bra.

För oss som inte vill leva i ett kontrollsamhälle, och vi är många och det skär igenom alla grupperingar känns detta mycket obehagligt. Varför drivs det igenom? Vi får ingen riktigt bra förklaring till det heller. Att det är för att bromsa organiserad brottslighet räcker inte och det är ingen anledning att utsätta alla som är oskyldiga för intrång i den personliga integriteten. De flesta av oss lever faktiskt helt obrottsliga liv.

Å ena sidan så menar statsministern att väljarna ska få avgöra om det ska finnas storregioner eller inte i Sverige och därför ska det tas upp i nästa valrörelse. Jag måste säga att jag själv ger blanka attan i hur just den saken organiseras bara det fungerar praktiskt.

Å andra sidan så är den politiska ledningen beredd att göra det möjligt för polisen att "bugga" mitt liv av någon anledning som ligger helt utanför min kontroll för något brott jag inte ens vet om att jag kanske eventuellt är skyldig till. Det är så kränkande.

Intressanta reflektioner finns här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Piratpartist!!!

Mary X Jensen sa...

Piratpartist - NO. Men egensinnig moderat.

Anonym sa...

Synd, du låter som ett eko från vad det partiet har sagt sedan bodström var i bryssel och kämpade igenom det här (trots att det blev veto'at av några öststatsländer i första omgången).