söndag 11 november 2007

Man ska få jobbet också...

En småbarnsmamma har av arbetsförmedlingen blivit uppmanad att söka ett jobb som ligger 140 mil bort från bostaden. Enligt nya regler måste man söka och acceptera jobb i hela landet numera, annars förlorar man A-kassan. Hemskt tycker många. Låt oss stanna upp lite nu och bena ut det här problemet.

Det finns flera sidor av den här saken, låt oss vara lite förnuftiga. För det första så kan den här mamman vara förvissad om att arbetsgivaren inte kommer att välja henne, för det lär finnas förskolepersonal på närmare håll. Så det är bara att skicka in papperen i lugn och ro.

För det andra så låter det helt otroligt om ett jobb på en förskola skall göra att man behöver flytta 140 mil. Det finns förskolor i varenda kvarter så nog måste det finnas en ledig tjänst på närmare håll än så, men kanske några mil från hemmet. Man kan lätt titta på arbetsförmedlingens hemsida och se att det finns jobb att söka i norra Sverige.

Att arbetsförmedlingen skickar anmodan om att man ska söka jobb i hela landet bor delvis på ett datasystem som plockar ut samtliga jobb som kan vara lämpliga utan någon som helst urskiljning på ort. Hur sedan arbetsförmedlarna tänker det kan man ibland undra, om de är dumma i huvudet, elaka eller bara sköter sitt jobb utan att tänka alls. Men så är det nog inte, däremot är formuleringarna i deras utskick av en art som man kan tappa andan av. De används ett myndighetsspråk som verkligen borde ses över. Oftast är det dock trevliga människor som jobbar på arbetsförmedlingen och de vill hjälpa, men även de har sina regler. I de allra flesta fall så är de väldigt hjälpsamma tror jag, sen finns det förstås stolpskott där som på alla andra ställen.

Att den här småbarnsmamman råkat ut för den yttersta konsekvensen av de nya reglerna kan man ta med en nypa salt. Det finns alltid möjligheter, livet är inte svart eller vitt. Inte ens på arbetsförmedlingen. Reglerna skall inte användas in absurdum, de ska användas med urskiljning, det har arbetsmarknadsministern Littorin själv sagt - att det ska tas viss hänsyn. Det här låter som ett ytterlighetsexempel, eller hur? Att flytta 140 mil för ett deltidsjobb.

MEN det viktigaste av allt - man måste bli erbjuden jobbet också. Det är arbetsgivaren som anställer och de har vad jag vet ännu inga krav på sig att anställa den som arbetsförmedlignen anmodar.

Man ska inte vara så himla rädd för att röra på sig. Själv kan jag tänka mig både New York, London och Paris eller Ystad... Det kan visa sig vara det bästa man gjort. "Wherever I lay my hat, that´s my home".


(Expressen)
(Aftonbladet)


Andra bloggar om: , , , , ,

15 kommentarer:

Magnus Carlbring sa...

ah: dubbelmoralen

småbarnsmammor inom låglönesfären kan man jaga med administrativ blåslampa

men i andra fall - där högavlönade skattesmitare och svartjobbare missgynnas - ska regler göras enklare

nej: samhället ska byggas för de svaga grupperna

solidaritet

Mary X Jensen sa...

Du har bestämt inte förstått någonting du. Men å andra sidan så vill du missförstå.

Småbarnsmammor missgynnas väl inte? Varför ska man betraktas som svag för att man är småbarnsmamma? Det var det dummaste jag har hört.

Regler kan vara dumma däremot, men det handlar om riktlinjer... och det görs avsteg från dessa, även på arbetsförmedlingen. Det är fånigt att påstå något annat.

Att saker och ting hårddras i tidningsartiklar hör väl till saken, man ska inte ta allt för den slutliga sanningen. Det finns alltid fler sätt att se på saker.

Prova lite olika vinklar vet jag. Det kommer att förvåna, jag lovar. Även andras perspektiv kan vara bra.

Anonym sa...

Men varför ska man söka jobb man ändå intE kommer få?ddet är ju slöseri med tid och besvärar bara arbetsgivarna som får in ansökningar utan värde. det är ineffektivt.

Anonym sa...

Det fuskas allt för mycket med att stämpla upp till heltid.
Kvinnor i min omgivning har berättat att de själva valt att arbeta deltid och därför kommit överens med sin chef om deltid med intyg för att kunna stämpla upp. Dvs de väljer att låta samhället betala utan att vara intresserade av att jobba. Företagare har berättat att de tycker att det är bekvämt att ha tillgång till personal som de inte behöver betala fullt för.
Därför är det bra att AF börjar kräva att de som stämplar upp skall vara aktivt jobbsökande. Sedan är det kanske lite iögonfallande att föreslå att någon skall flytta från Luleå till Karlskrona. Men kvinnan är relativt ung och hennes ettåring kan väl knappast ha etablerat sig på orten. Därför borde de vara positiva till att flytta dit jobben finns.
Jag arbetar i Danmark och har också fått ett förslag från AF om jobb i Karlskrona. Troligen beror detta på att vi som inte arbetar i Sverige anses vara arbetslösa i någon statistikdatabas.

Mary X Jensen sa...

Varför man ska ska jobb man inte kommer att få? Varför ska man ha A-kassa om man kan söka jobb? Även om de ligger på annan ort och chansen är liten att man ska få dem.

Så varför inte? Alla chanser ska man ta, tycker jag. Även om de verkar omöjliga.

Vad jag försöker belysa är att det vare sig är fel att flytta eller att tala med arbetsförmedlingen innan man går till Expressen...

Magnus Carlbring sa...

om småbarnsmammor inom låglöneyrken kan betraktas som en svag samhällsgrupp var det dummaste du har hört ... ja då finns det nog en del kvar att lyssna till

jag tycker den här småbarnsmamman ska få bo kvar hemma hos sig och sitt barn och så kan hon anställa ett par tjänsteflickor/pojkar som hon betalar generöst och vitt för sin enorma lön eller för sin A-kassa plus barnbidrag

jag skriver om småbarnsmamman som samhällsgrupp inte som enskild person

det finns säkert jagsvaga företagsledare och mediamoguler också: men de är starka samhällsgrupper eftersom de sitter på kulorna

Mary X Jensen sa...

Det finns starka småbarnsmödrar är vad jag menar. Man ska inte kategorisera.

Magnus Carlbring sa...

en grupp är en kategori

det finns obändigt starka människor som är fattiga och nere för räkning av omständigheter de ej kan rubba

man ska hjälpa varandra

samhället ska byggas för att man ska hjälpa varandra

Mary X Jensen sa...

Jag ser ingen motsättning i det här. Klart man ska få hjälp men man kanske inte får det på det sätt man själv vill...

Ta och ge.

Anonym sa...

Jag som själv uttflyttad för jobbets skull håller givetvis med om att man ska vara flyttbar för att få jobb, men inte på det här viset. Jag tror du kan bena ut det hur mycket du vill Mary, du kommer aldrig att få folk att tycka att det här exemplet är okej ändå.

Mary X Jensen sa...

Grejen är väl att detta INTE är ett bra exempel...

Grottolle sa...

Men om Littorin hade menat alvar av att man inte ska gå så här hårt fram då hade han ändrat reglerna. Så hur än du försöker att förklara saken så är reglerna till för att följas. Jag tycker det är bra att folket får veta hur Alliansen far fram mot dom arbetslösa.

Anonym sa...

Sundspendlare: Ett barn har två föräldrar.

Anonym sa...

Jag tycker att det är synd att du Mary har missuppfattat de hela!!
Kvinnan i fråga har fått jobbet och måste svara arbetsgivaren senast i slutet på november! Läste inte du hela artikeln eller? Eller är det din moderata sida som gör att du ser och hör selektivt och sollar bort allt som inte är trevligt!
Hur ska hon göra, ska hon veckopendla för att hon inte får tacka nej till ett deltidsjobb?? Och hur blir det om hon inte får fast? Ska hon flytta tillbaka hem eller blir hon tvungen att söka annat jobb i Skåne??
Och under tiden som hon får provanställning 140mil hemifrån ska då hennes man flytta med och bli arbetslös eftersom han då måste säga upp sig från sitt jobb??

En annan sak som du inte verkar ha någon riktig uppfattning om är att arbetsförmedlingen inte har mycket kompetent personal, ett par ljushuduven är allt de har, resten är oinkompetenta nollor som bara förljer sina föreskrifter! Men du har väl aldrig haft någon kontakt med dem så du vet inte verkligenten!
Min man har flyttat runt i 3 olika kommuner för att han var tvungen att flytta efter säsongsjobb. När han sa ifrån att han inte kan flytta 40 mil för att då blir hans sambo utan jobb så fick han som svar av den "kompetenta kvinnan på arbetsförmedlingen" att han alltid kan skaffa sin en ny flickvän. Detta var 5 veckor innan vårat planerade bröllop!!
Jag tycker inte att du ska prisa någon eller något som du tydligen inte har en riktig uppfattning om! Öppna ögonen din moderat!!
Jag kan knappt vänta till nästa val!!!

Mary X Jensen sa...

Läs artikeln själv...

Jag tycker att hon ska söka andra jobb som finns i närheten - jag kollade på arbetsförmedlingens hemsida idag. Där fanns det ett par stycken. I den artikel jag läste stod det att hon blivit anmanad att söka jobbet inte att hon fått jobbet. Det är det som är grejen att hon ska måste söka jobbet för att behålla sin A-kassa, inte att hon fått det. Men att hon måste ta det OM hon får det.

Jag kan inte låta bli att undra över vad det skulle vara för person i Karlskrona som väljer att anställa en småbarnsmorsa från norra Sverige, det måste finnas folk på närmare håll att få i så fall. Så kommer säkerligen också att ske.