Vi får se fler kameror vid skolorna framöver tror skolminister Jan Björklund, samtidigt säger han att överfallet mot rektorn i skolan i Kungsängen inte hade gått att stoppa med kameraövervakning.
Det är ju den typen av brott som vi vill bort ifrån, eller hur? Vad gör då kamerorna för nytta mer än att de håller koll på dem som inte behöver kontrolleras? Ibland känns det som om kamerorna sätts upp för att inge en falsk trygghet. Har man en kniv i ryggsäcken syns inte det på en kamera. Ofta verkar missdådarna kända sedan tidigare. Så frågan är varför problemen inte aktualiseras förrän en stor skada har skett.
Det handlar nog till syvende och sist om andra saker. I min värld är det mer önskvärt att resurserna satsas i den mellanmänskliga sfären. Det instrumentella med kameror, buggning och övervakning löser inte huvudproblemet. Bristen på kunskap om hur man uppför sig och beter sig mot andra.
"Mer resurser till ungdomspsykiatrin är en annan viktig åtgärd, enligt ministern, som även tycker att både föräldrar och skolan måste bli tydligare med att "lära ut respekt för medmänniskor och respekt för vuxna". (DN)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, skolan, ungdomar, våld, kameraövervakning, jan björklund, regeringen, moderaterna, samhälle
2 kommentarer:
om det hade fungerat med att prata med folk om att våld och kriminalitet inte är bra så hade det inte funnits våld och kriminaltet.
Att man sätter upp kameror är ju i preventivt syfte att få dom som sysslar med mindre bra saker att tänka om.
ex.någon som har för avsikt att klottra i en skola tänker kanske om ifall den vet att den blir filmad när den gör det.
Jag tror inte heller att det går att "prata" med folk. Däremot går det att lära in ett beteende som är aceptabelt och det måste börja tidigt. En kamera är inget hinder för den som vill illa, den fixar de lätt. Det kan bli en utmaning i sig. Så får vi ännu mer förstörelse som följd.
Skicka en kommentar