tisdag 11 december 2007

Det finns fler dimensioner på ICA och kötthanteringen...

Livsmedelsverket anmäler fyra ICA-butiker för brott mot livsmedelslagen alternativt bedrägeri. Det är ord och inga visor. Mat är inget att leka med och det är verkligen allvarligt och inte minst ganska äckligt att tänka på vad som kan hända med köttfärsen på vägen till stekpannan. Det är bra att det uppmärksammas-


Livet just nu handlar om att vissa butiker märkte om köttfärs med nytt bästföredatum. Man kan fråga sig om det egentligen är själva datummärkningen av kött som ska vara huvudaktör, men som vanligt så körs debatten in på ett spår och stannar av där. Jag skulle vilja ha en vidare fundering.


Är märkning bra? Vad spelar den för roll egentligen om köttet inte hanterats ordentligt på vägen. Säg att det legat framme uppmalet i värmen innan det paketeras, eller att det paketeras och inte läggs i kyldisken direkt? Eller att det hanterats med verktyg som inte är ordentligt rengjorda eller med smutsiga händer som inte tvättats efter toalettbesök. Om man torkar bänkar med äckliga trasor. Vad hjälper datummärkning mot sådant? Så hanteringen av köttet och råvarorna är viktigare än datummärkningen i sig tror jag. Det är en märkning man kan invaggas i falsk trygghet av. Stämplar i alla ära, men riktig hantering är viktigare. Så först juste hantering och sedan stämpel.


Jag vill bara påpeka här att dålig köttfärs kan ha helt andra orsaker än att man skrivit ut en ny datumlapp... Det vore bra om den här diskussionen ledde lite vidare och också kom att handla om kvaliteten på maten. För det är möjligt att köttfärsen är felmärkt, men att den är grovmalen och faller sönder i små hårda kulor när man steker den är nästan värre...


Det kanske är så att stormarknaderna har bidragit till att vi börjar ställa större krav på det vi äter numera för att vi inte vill ha all denna färdigprocessade mat och att vi istället börjar handla i mindre butiker igen. Det vore nog väldigt bra på många sätt för då kunde man ta handlaren i örat direkt om man var missnöjd.



(Aftonbladet)

(SvD)



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Joakim sa...
Fusket är spritt inom köttindustrin. När jag pluggade jobbade jag extra på ett företag i slakthusområdet stockholm. Då vi nätat julskina för det årets jul kom det in gammal skinka från förra året, det vill säga över ett år gammalt. Detta kött var grågrön och luktade riktigt illa. Det styckade man upp i små bitar, rökte för att sedan skicka ut i butik igen. Så till er där ute, ät INTE "helgskinka"...