lördag 29 december 2007

Mitt första år som bloggare - imorgon måste jag städa här...


På nätet har jag varit sedan tidigt 80-tal. Men jag var återhållsam med att publicera mig tills jag en dag blev utmanad av en kille jag känner. Jag tänkte vafalls, här ska ni få se på blogga grabbar.

Så drog jag då igång bloggen MinaModerataKarameller, det blev ett sätt att ge uttryck för mina moderata preferenser men också att få tala om vad jag gillar och ogillar, och det från alla håll och kanter. Och så gick det som det gick sen. Ge en gammal journalist ett tangentbord så randas det skärmar och tangenterna flyger...

Från början visste jag inget alls om bloggning. Frågade RoseMarie som är urbloggare och skrivit en bok om bloggning och så pratade jag förstås med Annica Tiger även hon bloggdrottning av rang. Vi tre har setts på nätet på olika e-postlistor genom åren. Det har inte varit så gott om kvinnor precis.

Men vad var en bloggrulle, hur länkade man och varför? Idag vet jag det och samtliga som finns med i min högermarginal är speciellt utvalda för att jag gillar er särskilt mycket. Bloggillar alltså för jag känner er inte alls egentligen mer än bakom skärmen så här. Fast en del av er är mina kära och nära kompisar privat förstås, men ni vet ju själva vilka ni är... Det finns nog fler som borde vara med, jag ska fixa det när jag städar upp här framöver.

Jag drog igång och valde Blogger, kände mig fram och fick lära mig den hårda vägen. Lite om pingning blev det men egentligen inte hur det funkade, med tiden har jag förstått lite mer. Ja det har varit en del att lära praktiskt och nu undrar jag om det i Blogger går att göra en sån där "trackbackgrej" som Emma har på sin blogg. Jag har inte lyckats hitta den funktionen men någon kanske vet hur man gör?

Twingly var nytt när jag började och jag blev en äkta sk. Twinglyhora. Jag avskyr det uttrycket men mycket Twinglande har det blivit för min del. Det ligger väl i sakens natur eftersom det är just det vardagspolitiska frågorna som engagerar mig djupt och det går att läsa om dem i tidningarna. Men Johans Nyligen och Knuff och allt vad det heter är också jättebra tjänster. Ja till och med toppenbra. Extra hälsning till Johan här.

Jag ser inget fel i att anknyta till tidningarnas artiklar, tvärtom. Ett bra blogginlägg kan ge både nya vinklar och bredd och djup åt en tidningsartikel. Vad jag förstått (jag kan ha fel) så är bloggosfären mer inriktad på att länka till varandra och på så sätt bygga kraft. Det ena behöver inte utesluta det andra enligt min mening.
Att blogga är så väldigt mycket olika saker - det finns en oändlig massa områden och man skriver på djupet, bredden, på längden och på tvärsen. Det är oerhört stimulerande på många sätt. Att det blir kraft och dynamik när bloggare kommer samman har väl inte minst visats de senaste dagarna med IP-nummerdiskussionerna (jag återkommer om det förresten, var så säkra på det ;-).

När Rosemari S frågade mig om jag ville vara med och köra Bloggtidningen sade jag genast ja förstås. Jag har tidigare bland annat varit publicist men då för en papperstidning, så nu är det dags igen då... Kul ska det bli och vi kommer att köra så att det ryker. Delta gärna, för Bloggtidningen ska vara en resurs för alla som bloggar, både nya och gamla.

Alltsedan jag började blogga har jag fått många nya onlinebekanta, det är fantastiskt roligt att vara med och delta i olika diskussioner med vars åsikter ligger långt bort från mina, men i vuxen ton kan vi ändå enas som människor, att kivas lite på på vissa bloggar är kul. Att bli uppläxad av ilskna är alltid uppfriskande och visst blir man utsatt för satir. När någon på allvar frågar om jag tycker att Mona Sahlin ska avgå svarar jag nej eftersom det måste finnas någon att opponera på ;-). Jag modifierar mina kommentarer och det beror enbart på att jag inte vill ha några rasistiska dumma uttalanden eller typen "stick-och-brinn och dö högerkärring" och liknande. Såna dumheter raderar jag direkt. Men det mesta släpps igenom.

För mig är det viktigt att det finns en aktiv moderat blogg på nätet som inte bara håller med utan också sätter emot lite. Ty det finns många fritänkande människor i moderaterna och i alla frågor håller inte alla med vare sig regeringen eller varandra. Att hålla en dialog tror jag är viktigare än att slå andra i huvudet nämligen.

Den här bloggen startade i månadsskiftet maj-juni detta år och om jag ska fortsätta blogga här nästa år vet jag inte riktigt ännu. Förmodligen blir det så eftersom det är så kul, men det är också mycket tidskrävande eftersom man så lätt blir uppslukad. Dessutom måste jag städa oftare nästa år har jag bestämt. Det här duger inte...

Nåväl - tack så mycket alla för många skratt, en och annan adrenalinkick, någon suck kanske men framförallt det viktigaste - allt jag lärt mig hittills. Bloggar är verkligen en ständig källa till kunskap på olika sätt.
Som nyårspresent önskar jag att få veta vem personen (personerna) bakom Badlands Hyena är. Ty den bloggen roar mig oerhört mycket och jag tycker att livet ska vara kul...

GOTT NYTT ÅR

PS. Jag började med att länka till er alla - men det blev helt enkelt så himla jobbigt - förlåt mig för det. Men jag har tänkt i länkar så att ni vet det. Ingen är glömd alltså. Ingen.
Fredrik W fixade min nyårsbild. Tack för det ;-)

1 kommentar:

opassande.se sa...

Gott nytt år, Mary! :)

(Jag använder en plugin som kallas commentluv, vet faktiskt inte hur det är med sådant för blogger... hade gärna hjälpt till annars.)