onsdag 26 december 2007

Ny mätning - förtroendet för statsministern faller...

Ännu en mätning, nu handlar det om förtroendet för partiledarna. Mona Sahlin ökar och Fredrik Reinfedt sjunker enligt en Sifomätning som gjorts. Mätningen gjordes den 10 och 13 december så mycket kan ha hänt sedan dess, det svänger i rask takt och det vi vet idag behöver inte vara sant i morgon.

Det är kul för Mona Sahlin förstås för hon ökar rejält, lika mycket som Fredrik Reinfeldt sjunker,nämligen sju procentenheter. Inte lika kul för moderaterna alltså, det enda man kan säga om detta är att här finns det förbättringspotential.

Men å andra sidan så är båda partiledarna lite undanskymda och det är bara i regeringen det händer en massa annat som inte alla gillar, många gånger för att det presenteras i kalkyler i stället för visioner om vart man är på väg. För mycket sifferexercis helt enkelt och båda sidorna ägnar sig åt detta. Socialdemokraterna presenterar siffror som leder till Sveriges undergång om de inte får regera och reda ut det hela. I övrigt är det väldigt tyst i leden och då kan man inte heller få kritik, det är möjligen en strategi.

Lätt att glömma här är att många av de katastrofsiffror och scenarios som presenteras av socialdemokraterna är de själva både mammor och pappor till. Regeringen presenterar å sin sida kalkyler men talar sällan om visionen om vad de vill uppnå. Det behöver nog upprepas lite då och då eftersom det är så lätt att falla för domedagsprofetiorna. De får alltid störst rubriker.

Julintervjun med statsministern gav i alla fall en bild av att han arbetar en hel del på den mänskliga sidan och det är kanske rent av möjligt att siffrorna sett annorlunda ut om de mätts idag. Det svänger väldigt fort i politikerbranschen som bekant.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske svänger fort, men trenden är ändå klar. Enstaka mätningar säger inte så mycket, men vore jag Reinfeldt skulle jag vara oerhört bekymrad över trenden.

Mary X Jensen sa...

Det går inte att bortse från det du säger Blogge. Visst är det bekymmersamt för statsministern, men å andra sidan det finns ännu tid att göra något åt saken.

Personligen är jag av den inställnignen att det alltid är för tidigt att ge upp...

Mary X Jensen sa...

Anonym - jag tog bort ditt inlägg, tyckte att det var lite väl magstarkt och retar många i onödan. Mona Sahlin har fått lida nog för den där Youtubefilmen jag har själv publicerat den här...

För övrigt så håller jag på statsministern.