fredag 21 december 2007

Tur att han inte fick som han ville då...

En generalmajor med tvivelaktigt rykte ville bli högsta chef för Försvarets Underrättelsetjänst. Med tanke på hur just denne man hanterat topphemliga dokument så är det en väldig tur att han inte fick som han ville. Nu är han åtalad för som det heter "grov obehörig befattning med hemlig uppgift". Detverkar inte så lämpligt då om man kandiderar till ett jobb där uppgifter man ska hantera är så hemliga att inte ens ÖB ska känna till dem.

Det slutar aldrig att förvåna hur vissa framstående människor oftast män av någon anledning, hanterar sina liv. Det måste finnas någon slags intelligens på vägen till den position de redan har. Eller försvinner smartheten i takt med att positionen höjs? Plötsligt så dyker det upp de mest fantastiska historier kring dessa personer och deras livsstil. Vem hade från början omdömet att föra fram dem till höga positioner kan man undra. Har ingen märkt något på vägen till katastrofranden. Och om man har märkt, varför har inga åtgärder vidtagits? Varför får det gå så långt?

Många verkar utveckla ett beteende som sätter hela livssituationen på spel. Familjen, yrket, hedern, ja inget verkar heligt. Är det spänningen eller är det en önskan om att bli avslöjad? Eller har de inte förstått konsekvenserna, eller är de inte ens skyldiga? Det är dessutom sällan något är vad det ser ut att vara.

Vad är det som driver till synes framgångsrika människor att agera så destruktivt mot sig själva och andra? Rakt mot sin egen undergång? Plastikkirurgen, Generalmajoren, Försäkringsbolagets VD m fl.

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Daniel Brahneborg sa...

Var det inte någon som bevisade för ett tag sedan att folk som har slips på sig varje dag får lite sämre syresättning i hjärnan? Det som från början var ett skämt har alltså viss del av sanning i sig.
De kanske var smarta från början, men är det inte längre. :)

Anonym sa...

Folk i karriären har oftast beskyddare på höga poster som rekommenderat dem. När rykten börjar gå har beskyddarna att välja mellan att ta avstånd från i vårt fall Stigsson eller att hjälpa till att lägga ut rökridåer.
Motivet för det senare är förstås att det kan drabba beskyddaren om protegén faller ner i avgrunden.
"Hur kunde du ha så dåligt omdöme att du rekommenderade X till den viktiga befattningen?"
På så sätt kan ett avslöjande förhindras eller fördröjas.