torsdag 13 december 2007

Varför får man inte bestämma själv...

Att man inte själv får fylla på med en extra sjukförsäkring om man vill det tycker jag är mycket märkligt. Människor får köpa ett par cigarettlimpor som kostar runt 400 kronor styck och förstöra sin hälsa utan att någon klagar. Men att lägga dessa 400-800 kronor på en extra sjukförsäkring får man alltså inte göra. Vad är det för dumheter, hur stämmer det överens med fria val och egna prioriteringar? Varför röstade man borgerligt om inte för den viktiga saken? Att få göra egna val?

"Det bärande argumentet bakom förslaget är nämligen att tilläggsförsäkringar strider mot de samhällsekonomiska och arbetsmarknadspolitiska mål som ­regeringen har satt upp." (SvD)

Detta är ytterligare en sak som jag tycker är förfärligt konstigt med nya regeringens politik. Tag och ändra på målen då -om de inte fungerar är de inte bra. Att sätta upp en regel som säger att sjukförsäkringen ska minska till 75% efter ett års sjukskrivning oavsett om man har tilläggsförsäkring eller inte är helt vansinnigt. Det måste finnas personliga val att göra för den egna personliga framtida tryggheten. Sen om 75% i grundersättning är möjligt att överleva på, det vet jag faktiskt inte. Men var inte så himla instrumentell och opersonlig i beskrivningarna av socialförsäkringarna.

Det finns människor som behöver vara sjukskrivna i mer än ett år. Det beror ju helt på vad det är för sjukdom man lider av, eller hur? Visst är det självklart bra att människor snabbt kommer ut i jobb efter sjukdomen, men det får finnas gränser för hur det slår. Det kanske finns sådana också - tala då gärna om hur det fungerar. För slår man blint efter regelverket så som det beskrivs så kan det ta en ände med förskräckelse. Däremot att sjuka människor ska ha hjälp att bli friska så snabbt som det är möjligt är en självklarhet, de flesta vill nog helst vara friska och föredrar ett jobb framför en opersonlig utbetalningsblankett. Tycker man ska passa sig för att dra alla över en kam här.

Att individen kanske vill förstärka sin egen trygghet utanför de socialförsäkringar som finns tycker jag inte att regeringen ska lägga sig i. Det vore bättre att förbjuda rökning - det skulle dessutom minska sjuktalen och kostnader för de allvarliga sjukdomar just det beteendet för med sig.

Nej, en monopolisering av sjukförsäkringen som Sofia Bergström skriver om i sin Brännpunktsartikel (SvD)vill vi inte ha. Tänk om lite här...

(SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har blivit "utmanad", :-), att skriva vilka egenskaper hos en person du uppskattar och vilka du retar dig på! Läs mitt inlägg så förstår du tanken, men du kan ju utforma ditt inlägg hur du vill; en kort lista eller lång text...

http://christermagister.blogg.se/1197402681_personliga_egenskaper.html

Jag tar absolut inte illa upp om du inte skriver något, men det skulle vara roligt!

MVH
Christer